Президентът Доналд Тръмп гласува предсрочно днес на изборите в САЩ, докато се готвеше за поредния изтощителен ден на кампанията, съобщи АФП.

Гласуването бе предавано на живо от американските телевизионни канали.

"Гласувах за човек на име Тръмп" (voted for a guy named Trump - б.р.)", каза той пред журналисти в библиотеката, която служи като избирателен център в Палм Бийч, щата Флорида.

Палм Бийч е близо до частния клуб на президента Мар а Лаго. Обикновено той гласуваше досега в Ню Йорк, но миналата година смени постоянния си адрес и се регистрира във Флорида, припомня АП, цитирана от БТА.

При гласуването Тръмп носеше маска, но я махна, след като се приближи до репортерите.

"Много сигурно гласуване. Да ви кажа, това е много по-сигурно, отколкото да пратиш гласа си по пощата", заяви президентът.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Вчера гласа си предварително даде и неговият вицепрезидент Майк Пенс - в Индианаполис, Индиана.

Над 50 милиона американци вече са гласували за изборите за президент. Избирателите счупиха всички рекорди по ранно гласуване в опит да избегнат струпване в секциите на 3 ноември, както и заради пандемията от коронавирус. Около 35 милиона американци са гласували по пощата, а 15 милиона - в специално разкритите урни за предварителен вот в надпреварата между Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън. Това е рекордно гласуване, като резултатът вече надмина всичките 47 милиона гласове, подадени в началото на изборите през 2016 г.

Демократите призовават американците да гласуват по-рано като предпазна мярка в условията на пандемията. Тръмп и републиканците пък твърдят, че гласуването по пощата може да доведе до изборни измами и затова апелират хората да пуснат бюлетина на 3 ноември.