Папа Франциск, който днес пристигна на посещение в Япония, заклейми "злото", което носят ядрените оръжия, предаде Асошиейтед прес. На среща с японски епископи Франциск каза, че по време на визитата си в Япония иска да почете паметта на жертвите на ядрените бомбардировки на Хирошима и Нагасаки и да се срещне с оцелели от тях, които "още носят раните от този трагичен епизод в човешката история".

Още снимки вижте тук >>

"Злото няма предпочитания; то не се интересува от миналото на хората или от тяхната идентичност, "то просто избухва с унищожителната си сила", каза главата на Римокатолическата църква. Той отиде по-далеч и осъди не само използването, но и притежаването на такива оръжия, отбелязва АП.

Самолетът на тайландската авиокомпания "Тай ейруез" с папата, придружен от делегация на Ватикана и журналисти, пристигна в Токио след шестчасов полет от Банкок, посочи ТАСС.

Католиците в Япония са по-малко от 0,5 процента от близо 127-милионното население на страната, където основните религии са шинтоизмът и будизмът.

Папа Франциск пристигна в Япония след посещение в Тайланд, фокусирано върху религиозната търпимост.

 На срещата с епископите Франциск разказа, че като млад йезуит в Аржентина много е искал да работи като мисионер в Япония, вървейки по стъпките на Свети Франциск Ксаверий - йезуита, донесъл християнството на японските острови през 1549 г. Поради здравословни причи той не успял да сбъдне тази своя мечта, но и до днес изпитва особена симпатия към Япония и малката японска християнска общност, запазила вярата си въпреки преследванията, на които е била подлагана в миналото, разказа Франциск.Реклама след 7-ми параграф

При слизането си от самолета в сряда вечерта в Банкок папата беше посрещнат от специален човек - неговата братовчедка, 77-годишната монахиня Ана Роса Сивори - мисионерка, която живее от 50 години в Тайланд и ръководи там девическо училище. Ана Роса придружаваше Франциск през всички етапи от визитата му в страната, включително и по време на срещата му с крал Рама Десети. През цялото време монахинята се обръщаше към папата с "Хорхе", каквото е неговото истинско име.

При посещение на будистки храм вчера вечерта Светият отец спази традицията, като свали обувките си и остана само по черни чорапи. Този негов жест беше позитивно коментиран в социалните мрежи. В храма папата се срещна с върховния тайлански будистки патриарх Сомдеж Фра Маха Муневонг, който пък през цялото време беше бос.

Днес папата присъства на междурелигиозна среща в тайландски университет, в която участваха будисти, мюсюлмани, хиндуисти, сикхи и католици. След срещата християнски певци сформираха импровизиран хор с млади мюсюлмани от Южен Тайланд и изпяха две балади, специално композирани за случая.

За двете литургии, отслужени в Банкок, папата избра да носи копринени казули - едната червена, а другата жълта. Всяка една беше украсена със сложни тайландски мотиви, известни като канок, които присъстват навсякъде в тайландската култура - върху дрехи, върху произведения на изкуството, върху мебели. Църковните одежди бяха ушити специално за папата в манастир в Банкок. Там бяха ушити и още 200 църковни одежди за кардиналите и епископите, присъствали на всички етапи от визитата на папата в Тайланд.

Литургията на Франциск на националния стадион в Банкок вчера пък приключи с музикален спектакъл, в който участваха няколкостотин ученици в традиционни костюми. Пред видимо уморения папа танцьорки с разноцветни чадъри и артисти с маски и сламени шапки изпълниха разнородни номера, а накрая участниците в спектакъла "нарисуваха" с телата си Пая Нага - митично фолклорно създание с формата на змия.