Папа Франциск национализира всички активи и цялата собственост на службите и институциите, свързани с Ватикана, предаде Асошиейтед прес. Според понтифика въпросните активи и имущество са суверенно наследство, собственост на Светия престол, а не на някое отделно лице или служба.

Във връзка с това вчера беше публикуван нов закон, който е поредната инициатива на Франциск за централизиране на активите на Ватикана. Целта е те да могат бъдат управлявани правилно, след като лошият контрол през годините доведе до огромни загуби, а според прокурорите - и до престъпления, информира БТА.

Преди това папата лиши държавния секретариат на Ватикана от портфейла му на стойност 600 милиарда евро и нареди активите да бъдат прехвърлени в патримониума на Ватикана. Решението бе взето след скандал, свързан с инвестиция на стойност 350 милиона евро в имот в Лондон.

Тогава прокурори от Ватикана повдигнаха обвинения на 10 души, сред които и един кардинал, за измама на Светия престол в размер на десетки милиони евро.

В новия закон ясно се посочва, че Светият престол е собственик на всички активи, ценни книжа или имущество, притежавани или придобити от ватиканска служба или свързана с нея институция.