Пореден ожесточен протест със сблъсъци се разигра в американския град Портланд. Федералните власти в щата Орегон принудиха протестиращи да напуснат площад край федерална сграда, след като при организираните в града протести на поддръжници на десни и леви политически идеи се стигна до насилие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В района, от който бяха прогонени протестиращите, се намират сгради на местните и федералните власти. Мястото беше свидетел на множество протести след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис от полицай, припомня АП. Напрежението ескалира между групи демонстранти - едните с десни, а другите с леви политически убеждения. Стигна се до физическа саморазправа, има и пострадали. 

Протестите започнаха към обяд местно време вчера. Участници в протестите се замерваха взаимно с камъни и други предмети и влязоха в сблъсъци. Улиците бяха блокирани поради безредиците. Заснети кади показват стотици участници, някои от които изглежда имат шлемове и носят импровизирани щитове. Някои от протестиращите изглежда използват лютив спрей, а поне един от тях изглежда вади огнестрелно оръжие. Засега не се съобщава за извършени арести.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

В протестите са участвали привърженици на дясната група "Прауд бойс" и на левите протестни организации "Демократични социалисти на Америка" и "Народна мобилизация", съобщава в. "The Oregonian".