Осъденият за убийството на чернокожия Джордж Флойд бивш полицай Дерек Шовин, намиращ се в затвора, беше ранен при нападение с нож, предаде Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

Според събеседниците на АП, които са се съгласили да говорят при условие за анонимност, нападателят също е затворник.

По данни на агенцията Федералната служба по затворите е съобщила за нападение с нож в учреждението за лишаване от свобода, където изтърпява наказанието си Шовин, но без да уточни името на ранения. Службата допълва, че той е приет в болница.

АП е отправило запитване за коментар до адвокатите на Шовин и ФБР, допълва БТА.

Шовин беше признат за виновен и осъден на 22,5 години затвор за убийството на Флойд през май 2020 г. в Минеаполис, щата Минесота, отбелязват агенциите.

Смъртта на афроамериканеца, който почина при задържане по подозрение за използване на фалшив чек за 20 долара в супермаркет, предизвика вълна от масови протести срещу полицейския произвол.

Демонстрациите прераснаха в улични безредици, при които бяха опожарявани магазини и коли. Постепенно протестните акции и размириците се пренесоха и в други американски градове. При тях загинаха 29 души, а арестуваните бяха над 14 000.