Пореден трус разлюля Турция - отново епицентърът е окръг Кахраманмараш, както бе и на 6 февруари, когато бе регистрирано смъртоносното земетресение от 7,7, отнело живота на стотици хиляди в страната, както и в съседна Сирия.

Повече от месец земните пластове в района не спират да се наместват и почти всеки ден сеизмолозите регистрират трусове.

Тази сутрин земята се е разтресла около 8.47 българско време в град Гьоксун в областта, съобщи АФАД, която е турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации, информира haberler.com.

Няма информация за щети и пострадали хора на този етап. Турските медии съобщават, че трусът е бил усетен и в съседните провинции.

Само няколко часа по-рано турските медии тиражираха нов видеозапис от охранителни камери, които са запечатали буквално първите мигове от разрушителното земетресение в Кахраманмараш на 6 февруари, светлини в небето и паниката на хората.

По-рано тази сутрин - в 5:27 ч., в съседния окръг Малатия бе регистриран трус със сила 3,9. Епицентърът му е бил в град Батталгази. Дълбочината на труса е била 11:57 километра, информира АФАД.

Броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция на 6 февруари вече е близо 48,5 хиляди, а ранените са над 115 хиляди.

При смъртоносното бедствие са загинали и 505 медици, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Коджа отправи послание по повод днешния празник на медиците в Турция, като отбеляза, че, за съжаление, днешният 14 март не е празничен.

"Днешният 14 март е ден за лекуване на раните на нашия народ", посочи Коджа.

Вече над месец продължават вторичните трусове на много места в страната.