Боеспособността на Въоръжените сили на Украйна се е влошила заради загубите през изтеклата година, което поставя под съмнение възможността за украинско контранастъпление, пише в. "Вашингтон Пост".

Много от най-опитните бойци са напуснали бойното поле, което е накарало някои украински официални лица да се усъмнят в готовността на Киев да започне дългоочакваната пролетна офанзива, пише изданието като се позовава на украински войници и служители в Киев, пожелали да останат анонимни.

Представители на САЩ и ЕС, цитирани от "Вашингтон Пост", смятат, че от началото на пълномащабната руска инвазия са убити или ранени до 120 000 украински военнослужещи (Киев не съобщава официално за загубите). Според същата оценка руските въоръжени сили са загубили около 200 000 души убити и ранени, отбелязва изданието.

"Като оставим настрана статистиката, притокът на неопитни мобилизирани, пратени на фронта, за да компенсират загубите, е променил профила на украинските сили, които според войниците на терен страдат и от основен недостиг на боеприпаси, включително артилерийски снаряди и минохвъргачки", пише вестникът.

Това поставя под съмнение евентуална контраофанзива от страна на украинските сили, смята изданието.

Дори и с нови оръжия и обучение американските военни смятат, че украинските сили са недостатъчни за настъпление по целия гигантски фронт, където Русия е изградила значителна отбрана. Затова войските се обучават да намират слабости, които да им позволят да пробият с танкове и бронирани машини, пише вестникът.

Междувременно на фронта няма съществени изменения. Продължават ожесточените боеве в Донбас, където руските войски са постигнали незначителен напредък.

Руските войски са постигнали незначителни териториални успехи североизточно от Купянск и напредват южно от Гряниковка. Също така напредват и североизточно от Верхнекаменское (на 7 км източно от Северск), както и северозападно от Бахмут между Дубово-Василевка и Богдановка. Руските войски са напреднали на нови позиции и югозападно от Бахмут по пътя Т0504 Константиновка-Бахмут, по който идват основните доставки за украинските сили в града.

Според американския институт за изследване на войната, който се позовава и на данни от украинския генерален щаб, руските войски са насочили усилията си в посока Минковка (15 км северозападно от Бахмут). Това показва, че те вероятно са напреднали по пътя Бахмут-Славянск, "за да започнат настъпление още по-северозападно от Бахмут".

"В околностите на Белогоровка противникът, използвайки освен артилерия и танкове и авиация, постоянно атакува позициите на ВСУ", заяви ръководителят на Луганската областна държавна администрация Сергей Гайдай.

"Ситуацията е сложна и в направленията Кремина и Сватово, но врагът няма успех там, няма значителен напредък. Като цяло ситуацията в Луганска област е "стабилно тежка, но напълно под контрол", каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в Източна Украйна е "много трудно" и "много болезнено"

"Както винаги, и днес бях във връзка с нашите командири, с разузнаването", каза Володимир Зеленски в поредното си видеопослание - Много е тежко в източната част на страната - много болезнено. Трябва да унищожим военната мощ на противника - и ще го направим. Белогоровка и Мариинка, Авдеевка и Бахмут, Угледар и Каменка - и на всички други места, където се решава нашето бъдеще. Където се води борба за нашето бъдеще, за бъдещето на всички украинци. Президентът на Украйна благодари на украинските военни, които защитават позициите, и също така отбеляза бойците от 92-ра отделна механизирана бригада "за успешните действия край Бахмут".

Междувременно възможните кандидати за президент на САЩ от Републиканската партия Рон ДеСантис и Доналд Тръмп отново се изказаха по Fox News в полза на намаляването на помощта за Украйна.

Губернаторът на Флорида заяви, че по-нататъшното участие в "териториалния спор между Украйна и Русия" не е в интерес на САЩ.

"В същото време САЩ имат много жизненоважни национални интереси - защита на границите ни, преодоляване на кризата с готовността на армията ни, постигане на енергийна сигурност и независимост и засилването на икономическата, културната и военната сила на Китайската комунистическа партия - но по-нататъшното затъване в териториалния спор между Украйна и Русия не е един от тях", заяви ДеСантис.

Освен това според него на Украйна не трябва да се предоставят самолети и ракети с далечен обсег на действие.

"САЩ не бива да предоставят помощ, която може да наложи разполагането на американски войски или да позволи на Украйна да участва в настъпателни операции отвъд границите си, а предоставянето на F-16 и ракети с далечен обсег е изключено", заяви губернаторът на Флорида.

Според него подобни доставки "ни доближават до гореща война между двете най-големи ядрени сили в света". Освен това той смята, че политиката на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е тласнала Русия към фактически съюз с Китай.

От своя страна Тръмп заяви, че размерът на помощта за Украйна, ако спечели президентските избори през 2024 г., "до голяма степен ще зависи от резултата" от срещата му с руския президент Владимир Путин.