Най-малко 19 души са загинали при вчерашното земетресение в Източна Турция, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на изявление от днес на турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. При земетресението са ранени над 770 души.

"Загубихме 19 сънародници. Ранените са 221 в Малатия и 551 в Елязъг", каза Коджа, цитиран от Анадолската агенция. Расте и броят на пострадалите. До момента информациите са за 225 пострадали, някои от които в критично състояние, съобщи "Хюриет".

Вижте снимки

Трусът, чийто епицентър е бил близо до град Сивридже, в едноименния окръг, в провинция Елязъг, е регистриран в 20.55 часа местно време. 13 минути по-късно са последвали още два силни труса с магнитуд от 5,4 и 5,1 по Рихтер.

Турските власти съобщиха, че общият брой на вторичните трусове вече е 60.

Над 100 сгради са разрушени в селищата в района. Хиляди хора са навън поради продължаващите трусове, въпреки студеното време.

Според едни източници продължителността на земетресението е била 30 секунди, а според други - около 40 секунди. То е разлюляло и съседните на Елязъг области Малатия, Диарбекир,Сивас. Според източниците трусът е разлюлял обширна територия с десетки селища - от Източна Анадола до Черноморската област. Усетено е било и в Истанбул, а също така и в други страни, сред които Ирак,Сирия и Израел.

Според директора на обсерваторията Кандилли проф.д-р Халук Йозенер земетресението е било по източноанадолския разлом.

"Смятаме, че има счупване по протежение на 40-километров разлом. Районът е с висока сеизмичност.Очаква се вторичните трусове да продължат. Предупреждаваме гражданите да не влизат в засегнатите жилища", посочи той.

Снимка: Twitter

В град Елязъг са разрушени около 10 сгради, една от които 5-етажна кооперация. От видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, се вижда, че има и горящи сгради.

Министър Сойлу призова гражданите да използват телефоните си за кратки разговори, но да комуникират най-вече чрез съобщения или онлайн разговори.

Министърът на отбраната Хулуси Акар съобщи,че са изпратени подкрепления от войници. Изпратени са палатки, одеяла, хранителни продукти за засегнатите от земетресението области.

Телефонните оператори Тюрктелеком, Водафон и Арена обявиха безплатен интернет за абонатите от засегнатите от земетресението области.

Търкиш Еърлайнз пусна допълнителни полети към Елязъг и Малатия.

Няма данни за пострадали или загинали български граждани при земетресението в югоизточна Турция, съобщава пресслужбата на българското министерство на външните работи.

В района живеят малък брой българи, повечето от смесени бракове.

Дипломатическото ни представителство следи ситуацията и е готово да окаже съдействие на наши сънародници при необходимост.

Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69