ПП-ДБ преди да поставят условия на ГЕРБ за управление след изборите, да изчакат резултата от вота, посъветва депутатът от партията на Бойко Борисов Тома Биков в отговор на заявката на Лена Бориславова по бТВ, че могат да обсъждат коалиция след 9 юни, но под условието, че договорят писмено реформите и че ДПС не участва в нея.

"Въпросът е ние дали ще си говорим с тях, а не дали те ще си говорят с нас. Не знам на кое място ще бъдат и е добре да изчакат резултатите преди да поставят условия за участие в управлението. Не са в тази ситуация, която бяха, така че да се върнат на Земята и да се опитат да не са четвърта политическа сила", посъветва я Биков, който седна в студиото веднага след представителката на ПП-ДБ.

"ПП-ДБ практически взривяват диалога в средносрочен и дългосрочен план. Намериха да атакуват точно един от хората, с които могат да намерят диалог - Росен Желязков. Той неслучайно беше председател на парламента", коментира още той.

Той заяви, че вероятно след изборите няма да разговарят с ПП-ДБ.

"Овен това Асен Василев си въртеше далаверите - знаете ли, че капиталовите разходи на цялата държава бяха събрани в Министерството на финансите и той решаваше? Рашков очевидно се е снимал с хора, свързани с контрабандата в България", коментира Биков проблемите в отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ. На въпрос за ДПС депутатът от ГЕРБ не изключи партньорство, както и с другите формации,  "стига да е в общата посока на развитие", но и подчерта, че всичко ще бъде на базата на подписано споразумение и ясно разпределение на отговорностите.

Биков коментира и отстраняването на председателя на НС само ден преди 49-ият парламент да излезе в предизборна ваканция.

Желязков беше отстранен предсрочно като председател на Народното събрание с гласовете на ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН, а зад него застанаха само ГЕРБ и ДПС.

"Това явно е някаква мъст за Здравната каса, доколкото разбирам. След изборите България трябва да има стабилно правителство, в което доминира първата политическа сила, с коалиционно споразумение и с ясно поемане на политическата отговорност от всяка партия в него", коментира Биков.