Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен обяви, че първи два случая на зараза с новия коронавирус са потвърдени във Франция. Това са и първите случаи в Европа, предадоха световните агенции.

Първият потвърден случай е при пациент, приет в болница в Бордо, а вторият е в Париж, уточни министърката. Тя увери, че властите ще направят всичко възможно, за да не се разпространи вирусът.

Бюзен добави, че вероятно може да има и други случаи на зараза във Франция, предаде Ройтерс.

Според френски медии при единия от двата случая във Франция - този в Бордо - става дума за мъж, който неотдавна се е върнал във Франция от Китай, преминавайки през Нидерландия. Той е от китайски произход и е бил в Ухан по работа. Живее в Жиронд във Франция. Засега не се знае много за парижкия потвърден случай.

Турция върна с болничен самолет човек, заради подозрение, че е носител на новия тип вирус. В Румъния и във Финландия също се появиха подозрения за засечени болни. Великобритания заяви, че в страната са изследвани 14 души с подозрителни симптоми, но всички проби са дали отрицателен резултат.

"Рискът за британската общественост остава нисък, но в някакъв момент е възможно да се появят случаи" на заразяване, заяви главният лекар на службата за обществено здравеопазване на Англия Крис Уити.

Досега извън континентален Китай случаи на зараза има в Южна Корея (2 случая), в САЩ (2 случая), в Япония (2 случая), в Непал (1 случай), Сингапур (1 случай), Тайван (1 случай), Тайланд (4 случая), Виетнам (2 случая), Хонконг (2 случая), Макао (2 случая), припомня Франс прес. В повечето случаи става дума за китайци от Ухан или за местни жители, които са се завърнали от пътуване в Ухан - китайския град, откъдето тръгна заразата.

Според равносметка на Франс прес заразените са общо 830, като повечето от случаите са в Китай. Смъртните случаи са 26. Според равносметка на ТАСС разболелите се са 900.

Снимка: АР/БТА

От Световната Здравна организация признават, че трябва да мине време, за да оценят ясно ситуацията.

"Рано е да се правят заключения колко опасен е вирусът, тъй като в началото на всяко разпространение вниманието се насочва към сериозно заболелите. Някои хора могат да преболедуват леко и въобще да не отидат на преглед. Но по-стриктното наблюдение със сигурност ще открие повече нови случаи", каза говорителят на СЗО Тарик Ясеревич.

Учените още не са наясно дали носителят е заразен за други хора преди симптомите на болестта да се проявят или след това. Очакванията от водещи лаборатории са ефикасна ваксина срещу новия коронавирус да бъде разработена не по-рано от месец юни.

Снимка: XINHUA/БТА

Генетични тестове могат да открият новия коронавирус в рамките на 3-5 часа с помощта на т. нар. полимеразна верижна реакция, съобщиха учени от Московския физико-технически институт.

По думите на завеждащия лабораторията за генно инженерство към института Павел Волчков, този метод, разработен в Русия и Китай, може да констатира и най-малките следи от новооткрития патоген 2019-nCoV. Тези тестове могат да се превърнат в главен инструмент, за да бъде оценен мащабът на разпространението на инфекцията,  предаде ТАСС.

"Новата пневмония, възникнала в китайския град Ухан, е по-трудна за откриване, в сравнение с еболата например, тъй като нейните симптоми са сходни с тези на грипа. А за да се установят неправилно диагностицираните с положителна проба пациенти, са нужни именно молекулярно-генетичните тестове", изтъкна Волчков.

Със системи за полимеразна верижна реакция са оборудвани специализираните медицински заведения в Китай, Русия и други страни. Образци от теста се вземат чрез кръвна проба или от други физиологични течности, като слюнка. От нея се отделя РНК, произвежда се реакция за обратна транскрипция, за да се получи ДНК. Тя се използва за размножаването на фрагментите на генома на вируса с помощта на полимераза-фермент, поясни ученият. 

Снимка: AP/БТА

Какво трябва да знаем за новия вирус

Симптомите, които досега са се проявили при него, включват температура, след това затруднения в дишането, съобщи СЗО. Рентгенови снимки показват пневмония и в двата дроба. Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от вируси, бактерии, гъби и дори от паразити. В този случай причинителят е 2019-nCoV като води до възпаление на алвеолите и запълването им с течност или гной вместо с въздух.

Снимка: iStock by Getty Images

Все още не е напълно ясно как се разпространява новия китайски вирус и колко лесно е да се заразиш с него. Той принадлежи към коронавирусите, които атакуват респираторната система. Само седем от коронавирусите - в това число 2019-nCoV,, SARS, MERS могат да заразят и хора.

Знае се, че 15 китайски здравни работници са сред заразените. За експертите това е тревожен знак - това означава, че вирусът лесно се предава, дори и на хора, които действат с предпазливост и вземат необходимите мерки.

Коронавирусите са открити през 60-те години на миналия век

Името им идва от тяхната форма: под микроскоп се вижда, че стърчащите навън протеинови структури, обграждащи обвивката на вируса, наподобяват слънчева корона (от латински: corona).

Коронавирусите не са нещо необичайно. Често инфекциите протичат безобидно, най-често с оплаквания като при грип - температура, кашлица и затруднено дишане, или със стомашно-чревна неразположеност, най-вече разстройство. От момента на заразяване до появата на първите симптоми може да минават от една до две седмици.

Те са силно приспособими, могат да бъдат и много коварни. Те принадлежат към РНК-вирусите и имат висока генетична променливост: лесно преодоляват бариерите и причиняват инфекции. Често заразата се предава върху хората от животни.

През 2002 и 2003 година агресивният коронавирус SARS-CoV предизвика епидемия - в 30 страни се заразиха общо над 8000 души, а близо 1000 починаха. През 2012 на Арабския полуостров беше открит коронавирусът MERS-CoV - респираторен синдром на Близкия изток. И в двата случая експертите предполагаха, че вирусът е бил предаден на човека от животни.