Американският вицепрезидент Майк Пенс се ваксинира срещу Ковид-19 и това бе предавано на живо по телевизията, за да бъдат убедени скептиците, които не вярват в безопасността на ваксината. Заедно с него се ваксинираха съпругата му Карен и главният здравен инспектор на САЩ Джероум Адамс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп форсира одобряването на първите създадени ваксини срещу коронавируса, за да може имунизациите да започнат по-рано, отколкото дори някои хора в администрацията смятаха за възможно. Самата кампания за бързо разработване на ваксината шумно стартира през пролетта с церемония в Розовата градина на Белия дом.

Но пет дни след началото на най-голямата в историята на САЩ ваксинационна кампания, Тръмп не е организирал никакви публични събития, за да приветства началото й. Самият той не се е ваксинирал.

Наблюдатели отбелязват, че Тръмп се е затворил в себе си след загубата на президентските избори през ноември и се е впуснал в безсмислена и безрезултатна кампания за оспорване на резултата. Това поведение на президента е любопитно, противоречи на стила му, а и на интересите му в момента, отбеляза по този повод Лорънс Гостин - професор по право от университета "Джорджтаун", който се занимава с изследвания в сферата на общественото здраве. Според Гостин Тръмп има основание да се гордее, че е заложил на две ваксини, създадени по най-модерни технологии, въпреки като цяло противоречивото му отношение към пандемията в САЩ.

Пенс обаче зае централно място в кампанията от самото начало. Той първо посети фармацевтичен завод, където се произвежда ваксината, а днес се ваксинира по телевизията.

Показното събитие се състоя в т.нар. стара сграда на изпълнителната власт, където е бил офисът ни президентите преди построяването на Белия дом. За поставянето на инжекциите бяха дошли трима медици от Националния военен медицински център "Уолтър Рийд" край Вашингтон, където неотдавна президентът Тръмп бе лекуван от Ковид-19.

Снимка: БТА/АП

Лидерите на двете камари на Конгреса - демократката Нанси Пелоси и републиканецът Мич Макконъл, заявиха, че ще се ваксинират в близките дни, а новоизбраният за президент на САЩ Джо Байдън ще приеме първата доза от ваксината следващата седмица.

Байдън и съпругата му Джил ще бъдат публично ваксинирани в щата Делауер, "за да изпратят ясно послание към обществеността, че това е безопасно". Избраната за вицепрезидент Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф ще се ваксинират след Коледа.

Пентагонът одобри почти 50 висши цивилни и военни служители, които да бъдат ваксинирани в идните седмици, за да покажат, че ваксините са безопасни и ефективни.

Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп, който беше приет в болница с КОВИД-19 през октомври, може да се ваксинира, когато неговите лекари преценят, че това е необходимо.

Снимка: БТА/АП

Американската агенция по храните и лекарствата пък даде одобрение за използване на ваксината на компанията "Модерна" срещу КОВИД-19. Това е втората ваксина срещу КОВИД-19, получила разрешение за използване в САЩ, след като по-рано беше одобрена ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", предадоха световните агенции.

"С наличието вече на две ваксини за предотвратяване на КОВИД-19 Агенцията по храните и лекарствата прави още една важна стъпка в борбата с тази световна пандемия, която причинява огромен брой хоспитализации и смъртни случаи в САЩ всеки ден", каза ръководителят на агенцията Стивън Хан.

Одобрението беше дадено, след като комисия от външни експерти гласува в подкрепа на това ваксината на "Модерна" да бъде използвана за хора на възраст от 18 години нагоре.

Компанията работи с американското правителство за доставянето на 5,9 милиона дози от ваксината още този уикенд.

"Модерна" се е договорила със САЩ да достави 20 милиона дози тази година и общо 200 милиона до края на юни 2021 г.