Руски военнослужещ загина при разминиране на територия в района Шуша в Нагорни Карабах, съобщи днес руското министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

"На 17 декември при извършване на разминиране на пътен участък в района на селището Шуша експлодира взривно устройство. В резултат на взрива беше тежко ранен офицер от групата за разминиране на Международния противоминен център", посочи министерството. Уточнява се, че на пострадалия незабавно била оказана медицинска помощ, но при транспортирането му в болницата той починал от раните си.

Турски екип също разчиства мини в Нагорни Карабах. За това съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната.

136 членове на специалния отряд за засичане и прочистване на мини е изпратен в райони, освободени от арменска окупация, информира ведомството.

Турските специалисти ще обучават също така азербайджански военни в техники и тактики по засичане и разчистване на мини.

Продължилите шест седмици военни действия между Азербайджан и етническите арменци в Нагорни Карабаг и околностите му бяха прекратени с постигнато с посредничеството на Русия примирие миналия месец. Боевете донесоха териториални победи на Азербайджан и предизвикаха гняв в Армения, където на улични протести беше поискана оставката на премиера Никол Пашинян.

В района са разположени руски мироопазващи сили.