Тунизийската армия успя да въведе ред и понижи напрежението след няколко изстрела във въздуха и след разговори с изнервените либийци, предаде БГНЕС.

Българските журналисти пристигнаха на либийско-тунизийската граница със самолета на "България ер", който изпълнява хуманитарна мисия в региона. Стотици египтяни, бежанци от Джамахирията вече са евакуирани от Тунис с полети на нашия самолет.

Районът е изправен пред хуманитарна криза. Непрекъснато се увеличава броят на хората, които се опитват да преминат границата между Либия и Тунис. Международната общност отправи спешен призив за помощ, за да бъдат извозени тези хора по домовете им.

Европа ще бъде на челна линия в търсенето на решение на конфликта в Либия. В това увери европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ. Ресорният комисар очаква ситуацията в Либия да се влоши, въпреки призивите към Кадафи да се откаже от властта.
„Имаме пред себе си сериозен проблем с бежанци. България може да помогне с палатки. Хранителни продукти има, взели сме мерки да позиционираме храни, за да изхраним хората", каза още еврокомисар Георгиева.

Хиляди хора прииждат постоянно от Либия и хуманитарните организации ги настаняват в палатки. Лекарите се опасяват от избухването на епидемия. Служителите на Червения кръст и Червения полумесец ходят със специални маски на лицата, за да се предпазят от зараза. Хората, които бягат от Джамахирията, твърдят, че искат да се спасят от случващото се там, съобщава Нова телевизия.

Бежанците от сблъсъците между противниците и привържениците на режима на Муамар Кадафи не крият благодарността си към страната ни и държавите-членки на ЕС, които участват в хуманитарната мисия. Бежанците са насочвани към лагер, който се намира на няколко километра във вътрешността на Тунис, където според оценки на ЕС има около 100 000 бежанци, а в условията, при които битуват сега, повече от седмица не могат да удовлетворяват най-елементарните си хигиенни нужди.

По-рано Муамар Кадафи заяви в интервю за френския вестник "Журнал дьо диманш", цитиран от Ройтерс, че ако въстанието срещу неговото управление в Либия, вдъхновено от успешните революции в Тунис и Египет, успее, Северна Африка ще бъде обхваната от ислямска свещена война.

Информациите, които идват за боевете в Либия, са противоречиви, но ситуацията се променя с часове. Сблъсъците стават все по-ожесточени. Загиналите и ранените са стотици. Силите на реда отблъскват бунтовниците с артилерия, танкове и бронетранспортьори.

Междувременно стана ясно, че либийски бунтовници са отказали да разговарят с британска делегация, влязла в страната без предварителна договорка и която е върната обратно, съобщи Националният съвет на съпротивата в страната. "Не знаем същността на мисията им.
Отказахме да обсъждаме каквото и да е с тях поради начина, по който са влезли в страната", съобщи говорителят Абдул Хафиз Гока в крепостта на бунтовниците Бенгази.
Великобритания съобщи за арестуван "малък дипломатически екип", но според Гока само единият от пристигналите се представил като дипломат, а другите били негови охранители.
"Либия е независима страна и ние имаме граници, които очакваме да бъдат уважавани от всички", подчерта говорителят на бунтовниците.

Вижте видео за спасителната българска акция