Това каза на пресконференция в Русе в отговор на журналистически въпрос за участието на България в хуманитарната мисия на ЕС, свързана с кризата в Либия, министърът на външните работи Николай Младенов.

Самолетът ще транспортира около 400 египтяни от летището в град Джерба, Тунис, до столицата на Египет - Кайро. По думите на Младенов до края на деня трябва да се извърши още един полет, а по преценка може да бъде направен и четвърти.

Най-спешното в момента е превоз на хора, защото има десетки хиляди, които са пресекли или се опитват да пресекат либийско-тунизийската граница, за да се спасят от случващото се в Либия. Усилието на България е насочено към подпомагането на придвижването на египетски граждани от тази граница към родината им, въпреки че хуманитарните нужди стават все по-спешни и за огромен брой граждани на Индия, Тайланд, Бангладеш, каза министър Младенов и допълни, че в хуманитарната кампания са се включили Италия, Испания, Великобритания и Швеция.

Запитан кой ще поеме разходите за полетите на самолета, Младенов отговори, че 50 процента се покриват от ЕK, а останалата част са от държавния бюджет на България в частта му за хуманитарна помощ и развитие.

С тази акция България иска да помогне на хората, които желаят да се върнат по домовете си, и да покаже, че е ангажирана с район, който е много важен за нея както икономически, така и от гледна точка на сигурността. "Страната ни иска да да подпомогне процесите на трансформация в Египет и в Тунис - две държави, които тръгват по един много дълъг път на демократизация, по който България вече 20 години върви", каза още Младенов.

Междувременно в предаването на БНР "Неделя 150" еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева  коментира, че Европейският съюз има възможност да увеличи сумата от 30 млн. евро за справяне с хуманитарната криза в Либия, ако се наложи. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева по БНР. „Тръгнахме от 3 млн. евро, сега са 30 млн. Винаги се надяваме на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото”, каза тя.

По думите й през последните няколко дни много хора бягат от Либия в съседни държави като Алжир и Нигер, т.е. проблемът се разширява. „Това, което виждаме е една много лоша хуманитарна катастрофа в Либия, за която засега не можем да помогнем, но тя се разпростира в другите страни, цените на храните се повишават и оттам проблемът става световен”, каза Георгиева.