В две източногермански провинции днес - Бранденбург и Саксония, предстоят избори за местен парламент, съобщава Ройтерс. Крайната десница очаква силно представяне и на двата вота, което може да ускори разпадането на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел със социалдемократите. Двете основни партии - ХДС и ГСДП - ще опитат да задържат властта в двете провинции, призовавайки избирателите за "връщане към здравия разум".

Министър-председателите в Потсдам и Дрезден може и да запазят постовете си, но не и коалициите, с които управляват. От 30 години, от политическите промени насам, в Бранденбург начело са социалдемократите, а в Саксония - християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Очакваният слаб изборен резултат на социалдемократическата партия ще засили позициите на противниците на голямата коалиция в Берлин. Наблюдателите вече не изключват и вариант Ангела Меркел да довърши мандата си с правителство на малцинството, макар тя досега категорично да отрича такъв сценарий.

Регионалните избори в Бранденбург и Саксония може да променят следвоенния политически модел във Федералната република, като наложат плаващи мнозинства и необичайни за германската политика коалиции.