Коронавирусът продължава да се разпространява пълна сила из целия свят, а жертвите минаха 1,3 милиона души. Най-ефективният метод за ограничаване на заразата обаче си остава проследяването на контактите и бързото изолиране на заразените.

Затова все по-често западните държави поглеждат към Азия, където се справят доста по-добре с проследяването на контактните лица. Там обаче е изключително важно мобилният телефон да е добре зареден, защото без него няма как човек да се придвижва свободно, предава "Дойче веле".

Той ѝ е необходим навсякъде - на влизане и излизане от всеки магазин, ако се посети голям търговски център, дори и на малката сергия на пазара трябва да се скенират данните. Просто ограниченията в Азия бяха навременни, а така броят на случаите в Южна Корея остава обозрим.

Чрез "Система за умен мениджмънт" южнокорейското правителство има достъп до GPS-координатите и информацията от кредитните карти на гражданите. Поради слабата анонимизация на съобщенията, които властите разпращат, се стигна до някои скандални случаи, в които заразените хора бяха заплашвани с насилие.

Още снимки вижте тук>>>

До пълен локдаун в страната обаче така и не се стигна. В последните дни броят на случаите нараства, а тоав води до ограничения в религиозната и развлекателна сфера. Но страната продължава да е горда, че се справя с вируса далеч по-добре от САЩ и Западна Европа.

Хората се движат по точно определени маршрути

Снимка: БТА/AP