Поради географските особености на Русия и разликите в часовите пояси руснаците започнаха да гласуват още докато в голяма част от страната беше 17 септември, тоест денят за размисъл не беше завършил, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

В 23:00 часа московско време снощи бяха отворени изборните секции в Камчатка и Чукотка, където вече беше станало 8 ч в неделя, началният час на изборния ден.

В 21:00 ч. московско време ще приключи гласуването в най-западния руски регион - Калининградска област, след което централната избирателна комисия ще започне да обявява резултатите.

Право на глас имат над 111 600 000 руски граждани, живеещи на територията на Русия и зад граница. Те ще трябва да изберат 450 депутати в Държавната дума. Над 6500 кандидати от 14 партии, както и независими кандидати участват във вота.

За първи път половината от депутатите се избират по мажоритарната система. Днес избирателите ще подновят и състава на няколко областни парламента и ще изберат свои губернатори.

Барометър за управляващата партия

Социологическите проучвания показват намаляващо одобрение за управляващата партия "Единна Русия", а икономиката на страната е в рецесия, предадоха ДПА и Франс прес.

Това са първите парламентарни избори в Русия, откакто тя анексира Крим. Те едва ли ще окажат влияние върху властта на президента Владимир Путин, но ще бъдат разглеждани като проверка за управляващата партия "Единна Русия".

В Русия има четири водещи партии и се очаква всички те да запазят представителството си в Думата.

Една от тях - социалдемократическата "Справедлива Русия" - обаче според анализатори може да понесе загуби заради това, че е разочаровала силно поддръжниците си.

Специалисти прогнозират, че има малка възможност лявоцентристката партия "Яблоко" да спечели повече депутатски мандати, в случай че "Справедлива Русия" загуби места.

Другите две водещи политически сили са Комунистическата партия на Руската федерация и крайно националистическата Либерално-демократическа партия на Русия.

Въпреки възможността за лека промяна в парламентарния състав, Путин продължава да има голяма обществена подкрепа. Проучване на Центъра "Левада" показа миналия месец, че 78 процента от руснаците имат доверие на президента и го смятат за добър лидер.

За сравнение през 2013 г. този дял беше около 60 процента. Той се покачи, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Първите резултати от днешния вот се очакват в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време).