Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна военната болница "Уолтър Рийд" в щата Мериленд, където от петък се лекуваше от COVID-19, и пристигна в Белия дом, където ще продължи възстановяването си. С предпазна хирургическа маска на лицето той слезе по стълбите на медицинския център и вдигна палец, преди да се качи в черен автомобил, а след това на хеликоптер за Вашингтон.

Малко преди да излезе от болницата президентът написа в Туитър, че скоро ще се върне в предизборната кампания. Веднага след пристигането си в Белия дом президентът призова във видеопослание американците да не се страхуват от пандемията и да излизат навън.

Макар лекуващите го лекари да казват, че той "още не се е оправил напълно", Тръмп се появи в клипа без предпазна маска. Още с пристигането си в Белия дом той демонстративно свали маската си, противно на правилата на здравните власти. Тръмп поздрави журналистите от президентския преспул, но не отговори на въпросите им, казвайки само: "чувствам се добре".

"Не се страхувайте от него /коронавируса/. Ние ще го победим. Ние имаме най-доброто медицинско оборудване, най-добрите лекарства", каза Тръмп във видеопосланието си. "Не му позволявайте да се разпорежда с живота ви, излизайте навън, бъдете внимателни", добави той.

В Белия дом е подготвено специално изолирано помещение, в което Тръмп ще може да работи след завръщането си от болницата, съобщи Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Президентът ще използва работния кабинет на третия етаж, както и няколко помещения до офиса на лекуващия го лекар Шон Конли. В помещенията има приемна и кабинет за преглед на пациенти. Всичко е разположено така, че Тръмп да работи по-далеч от Западното крило, където се намират Овалният кабинет на президента и офисите на най-близките му помощници.