Представители на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за нов кръг на преговорите за контрол над ядрените оръжия, предаде ДПА.

Двете големи сили обсъждат бъдещето на новия договор за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия СТАРТ, който изтича през февруари. В срещата, продължила целия ден, участваха специалният пратеник на САЩ за ядрените оръжия Маршъл Билингсли и руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Неотдавна Билингсли и Рябков се срещнаха във Виена, а през 2017 г. подобна среща се състоя във финландската столица. Финландският президент Саули Нийнистьо се срещна поотделно с двамата преговарящи след края на преговорите, съобщи президентството.

"Две интересни дискусии. В сегашната световна ситуация всеки диалог е важен и приветствам продължаването на диалога между САЩ и Русия", посочи президентът в изявление. "Надявам се да има по-нататъшен напредък в договарянето на контрол над ядрените оръжия", добави той.

Според независимия Стокхолмски международен институт за изследване на мира двете ядрени сили притежават общо около 90 на сто от ядрените оръжия по света. Според оценки на института САЩ са имали в началото на тази година около 5800 бойни глави, а Русия - 6375.

Финландия неведнъж е била домакин на преговори между САЩ и Русия. През 2018 г. президентите на двете страни Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнаха във Финландия. Още в началото на 70-те години Финландия стана домакин на Конференцията по сигурност и сътрудничество, която доведе до подписването на Заключителният акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, известен също като Хелзинкска декларация, припомня ДПА.