Участници в протестите срещу резултатите от парламентарните избори в Киргизстан днес освободиха от затвора бившия премиер на страната Сапар Исаков, съобщи ТАСС, като се позовава на местната информационна агенция 24.kg.

Всички снимки вижте тук >>

Исаков, който беше начело на правителството от 2017 до 2018 г., бил освободен от колонията в село Молдовановка. Бившият премиер беше осъден за корупция по две дела - за реконструкцията на столичния исторически музей и за модернизацията на ТЕЦ Бишкек. По едното дело той получи 18 години лишаване от свобода, а по другото - 15.

Снимка: БТА/АП

По-рано днес демонстранти освободиха от затвора бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев, както и бившите депутати Садър Жапаров и Алмазбек Джеенбеков. 

Снимка: БТА/АП

Протестиращите щурмуваха, окупираха и превзеха сградата на парламента, където се помещава и президентската администрация. Местна медия съобщи, че група демонстранти разбили вратите на депутатските кабинети, изнесли книги, сувенири и ценни вещи. В един от кабинетите на четвъртия етаж избухнал пожар.

Рано тази сутрин пък стана ясно, че протестиращи срещу резултатите от изборите са превзели и сградата на кметството в Бишкек.

Снимка: БТА/АП

За комендант на столицата беше провъзгласен бившия вътрешен министър Курсан Асанов, съобщи пред агенция 24.kg заместник-председателят на националния съвет за сигурност Омурбек Суваналиев, който пое функциите на и.д. ръководител на Държавния комитет за национална сигурност.

Снимка: БТА/АП

В столицата вече не се забелязват полицаи, в града се създават народни дружини. На централния площад Ала-Тоо продължава стихийният митинг, протестиращите настояват за освобождаване на всички, които смятат за политически затворници.

Снимка: БТА/АП