Започна евакуация на ранените бойци от "Азов", които се намират на територията на "Азовстал", съобщиха руски медии. За целта се проведоха преговори между техни представители и руските военни.

В района на "Азовстал" е въведен режим на затишие и е отворен хуманитарен коридор, потвърди по-късно и Министерство на отбраната на Руската федерация.

Ранените бойци се транспортират в болница в Новоазовск на територията на ДНР, гласи съобщението, уточни "Интерфакс". Осигурени са автобуси, а първите 51 бойци се пренасят на носилки към тях. 

Първоначално група от 9-10 бойци от батальона "Азов", които се намират на територията на блокирания завод "Азовстал", излязоха от укритията с бяло знаме и започнаха преговори с руските военни за евакуация на ранените, пръв съобщи Александър Ходаковски, ръководител на батальона "Восток" от ДНР, цитиран от Интерфакс.

"В момента тече преговорен етап. Това е първата излязла група. Изясни се, че групата идва от името на по-голям брой военни, които се намират на територията на "Азовстал", каза Ходаковски в ефира на телеканала "Русия 1", съобщава "Интерфакс".

"Няколко наши военни, офицери, заедно с тази група, която излезе от тунела с бели знамена, отиде отново там заедно с тях, за да продължат преговорите", добави Ходаковски.

По-късно той написа в Телеграм-канала си, че "евакуацията на ранените е започнала" от територията на "Азовстал".

"Има проблем с транспортирането, към нашата страна се обърнаха за помощ за ускоряване на процеса, да предоставим допълнителни носилки", допълни военният командир от непризнатата ДНР.

Според онлайн изданието "Русская весна" ранените бойци от "Азов" се транспортират към болница на територията на Донецк. 

УНИАН разпространи видео на боец от "Азов", който изпълнява украинската песен на "Евровизия", която украинските победители посветиха на бойците от мариуполски завод с апел да бъдат освободени.

Междувременно украински военни от 227-ми батальон и 127-ма бригада на Териториалната отбрана и Въоръжените сили на Украйна от Харков достигнаха чак до участък на руската граница и дори се снимаха, за да го докажат, съобщава УНТИАН.

Не се посочва кога е направена снимката и видеообръщението към президента Зеленски.