Четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха днес, а армията влезе в сблъсък с хора, настояващи да бъде допусната хуманитарна помощ в обхванатата от криза Венецуела, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо казва, че стотици хиляди хора в страната спешно се нуждаят от храна и лекарства, а президентът Николас Мадуро твърди, че хуманитарната операция е американски заговор за свалянето му от власт.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Трима от дезертиралите войници прекосиха моста "Симон Боливар", който свързва Венецуела с Колумбия, заяви говорител на колумбийските миграционни власти.

Съобщава се, че войниците са използвали два танка, за да съборят гранична стена, при което е пострадал поне един човек. После четвърти войник се е предал на друг граничен мост, каза говорителят.

Войникът заявил, че мислел отдавна да направи това и че очаквал и други да се присъединят към него.

На границата войници влязоха в сблъсък с хора, чакащи пристигането на хуманитарната помощ, и използваха срещу тях сълзотворен газ.

Снимка: АР/БТА

Във венецуелския град Урена на границата с Колумбия хора хвърляха камъни по войниците, а голяма тълпа протестираше в подкрепа на хуманитарната помощ. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че са били чути изстрели, а някои хора са били ранени от гумени куршуми.

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

Предвижда се колумбийският президент Иван Дуке официално да постави началото на хуманитарните доставки, като предаде помощи на Гуайдо, когото десетки страни признават за временен президент на Венецуела.

Събитието трябва да се състои в колумбийския граничен град Кукута, в който са разположени около 600 тона храни, лекарства и санитарни принадлежности, идващи главно от САЩ.

Не е ясно как помощта ще бъде доставена, след като Венецуела затвори три гранични моста. Четвърти мост беше блокиран по-рано.

Гуайдо призовава армията да се обърне против Мадуро и да позволи доставянето на помощта. Част от чиновниците от администрацията на Николас Мадуро е напуснала страната и е избягала в Турция, заяви още лидерът на венецуелската опозиция заяви, цитиран от ТАСС.

"Войниците още не знаят, че техните високопоставени чиновници, които всички осъждат, вече са заминали за Турция", пише Гуайдо в страницата си в Туитър.

Опозиционен представител каза, че доброволци възнамеряват да образуват живи вериги, за да пренесат хуманитарната помощ през границата. Ако това не е възможно, помощта може да бъде транспортирана през десетки незаконни гранични пунктове.

Войниците от Националната гвардия на Венецуела, които избягаха в Колумбия, призоваха военнослужещите от венецуелската армия да се присъединят към тях и да признаят Гуайдо за президент, посочва ТАСС.

"Ние признаваме Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Другари, дойде време да направите правилния исторически избор", заявиха войниците във видеообръщение, публикувано в Туитър.

Те казаха, че са се решили на тази стъпка "заради своите семейства".

Гуайдо приветства избягалите в Колумбия войници и заяви в Туитър, че не ги смята за дезертьори.

Той призова хората във Венецуела да организират демонстрации пред казармите в цялата страна и да настояват армията да допусне хуманитарната помощ през границата.

Поддръжници на опозицията се събират да протестират на различни места във венецуелската столица Каракас в подкрепа на доставянето на помощта.

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че първият камион с хуманитарна помощ от бразилското правителство е пристигнал в град Пакарайма.

Опозиционният венецуелски депутат Мигел Писаро, цитиран от Ройтерс, съобщил пред репортери в Каракас, че камионът е пресякъл границата и се намира на венецуелска територия. Свидетел на Ройтерс обаче твърди, че макар камионът да е прекосил граничната линия, той все още не е минал през венецуелския митнически граничен пункт.

Свидетел на Ройтерс обаче твърди, че макар камионът да е прекосил граничната линия, той все още не е минал през венецуелския митнически граничен пункт. Според информационния сайт UOL, цитиран от ТАСС, рано тази сутрин от авиобазата в град Боа Виста, където бразилските власти са организирали склад за хуманитарна помощ, са потеглили два камиона, но единият е закъсал на пътя поради технически проблем.

Сайтът твърди, че в Пакарайма са докарани ориз, сухо мляко и медикаменти в количества, достатъчни за нуждите на 6 хиляди души за един месец. В граничния град камионът е бил посрещнат лично от бразилския външен министър Ернесто Араужо, който изразил надежда, че ще правителството на Мадуро ще допусне помощта на територията на Венецуела и че не очаква оттам да бъдат създавани проблеми.