Законодателите във Венецуела, съюзници с правителството на президента Николас Мадуро, одобриха създаването на нов щат на територия, която е обект на дългогодишен спор със съседна Гвиана, въпреки че съдебното дело в международен съд още не е завършило, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението е в съответствие с неотдавнашните твърдения на Мадуро за предполагаемото право на страната му да управлява региона Есекибо с площ от 160 000 квадратни километра, но няма да има незабавен практически ефект.

През декември след на между Мадуро и гвианския му колега двете страни се споразумяха да избягват използването на сила и да не ескалират напрежението в спора.

Международният съд на ООН трябва да вземе решение на коя държава принадлежи територията. Но венецуелското правителство заяви, че не признава Международния съд и че след като нa референдум през декември венецуелците са подкрепили създаването на нов щат, това му дава право да контролира Есекибо и да позволява проучване за добив на нефт там.

Избирателните органи на Венецуела обявиха, че над 10 милиона венецуелци са гласували на декемврийския референдум, но резултатите и досега не са публикувани. Според свидетели на Ройтерс в деня на вота пред избирателните секции почти не е имало хора.

Гвиана заяви, че границите ѝ не подлежат на обсъждане и че ще защитава своя суверенитет.

Законът за създаване на новия щат, наречен Гвиана Есекиба (Guayana Esequiba), ще влезе в сила веднага след официалното си обнародване.

Според закона границите на държавата ще бъдат Атлантическия океан на север, Бразилия на юг, Гвиана на изток и венецуелските щати Делта Амакуро и Боливар на запад.

Град Тумеремо, в Боливар, ще служи като столица "до постигане на практично и взаимно приемливо решение на териториалния спор с Гвиана", се казва в текста на закона.

През последните години Венецуела възроди претенциите си към тази територия и към крайбрежните ѝ зони след откриването на големи залежи на нефт и газ, а също и на фона на предстоящи вътрешнополитически катаклизми преди изборите по-късно тази година.