Присъстващите на церемонията издигат лозунги в негова подкрепа, както и в подкрепа на опозиционния лидер Мир Хосеин Мусави. Полицията е спряла автобус, превозващ привърженици на опозицията за погребението и арестувала няколко души. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Известният висш ирански духовник и дисидент, великият аятолах Хосеин Али Монтазери, почина на 87 години в съня си у дома, в свещения за шиитите град Кум.
 
Монтазери бе една от видните фигури на иранската революция и бе определен да наследи аятолах Рухола Хомейни, покойния водач на ислямска революция от 1979 г. Няколко месеца преди Хомейни да почине от рак през 1989 г. двамата влизат в конфликт.

Монтазери изпадна в немилост, живя няколко години под домашен арест, а Хомейни бе наследен от сегашния върховен водач на Иран, аятолах Али Хаменей. Монтазери бе против един от основните принципи на Ислямска република Иран, че върховната власт в страната принадлежи на духовния лидер и ръководител на революцията.

През първите години след революцията той настоява да спре изпълнението на смъртните присъди и се опитва да освободи всички политически затворници, заради което е обвинен в либерализъм.
 
Монтазери подкрепяше противниците на президента Ахмадинеджад. Много пъти е обвинявал сегашните управляващи в Иран, че налагат диктатура в името на исляма. През август той предупреди, че начинът, по който властите в Иран реагират на уличните протести след спорните президентски избори, може да доведе до падане на режима.