Поляците са призовани да се обаждат в полицията, ако се натъкнат на бездомници или на пияни, които лежат на открито, за да им се помогне навреме, съобщи АП, цитирана от БТА. От началото на декември в Полша от измръзване са починали 47 души.

В Украйна заради силния снеговалеж и снежните бури без електричество останаха 106 населени места. Най-тежко е положението в Херсонска и Донецка области. На места поривите на вятъра стигат до 25 метра в секунда, средните температури са с 8-10 градуса по-ниски от обичайните за сезона. В някои населени места през нощта бе до минус 25 градуса. В Донецк десет души починаха от измръзване. В Луганск е обявено извънредно положение.

Започналият тази нощ силен снеговалеж парализира движението в Белгия. Полетите от международното летище "Брюксел насионал" в белгийската столица са прекратени до второ нареждане. Вътрешният пътен пръстен в Брюксел бе затворен, за да може снегорини да разчистят падналия сняг. По външния магистрален пръстен на столицата са аварирали тежкотоварни камиони.

Същевременно генералният директор на железопътната компания "Евростар", която оперира с високоскоростните влакове, свързващи Брюксел с големи градове в околните страни, съобщи, че не може да се очаква движението на влаковете, особено между белгийската столица и Лондон, да бъде възстановено днес. Той не уточни кога може да се очаква трафикът да бъде възобновен.


Температурите през нощта срещу събота в Германия паднаха до минус 33,6 градуса, съобщи Франс прес. Бездомник измръзна до смърт в град Манхайм, а Две жени загинаха в провинция Шлезвиг-Холщайн при две автомобилни катастрофи поради заледявания.

Студ скова и Италия, където един човек загина при железопътен инцидент в Сардиния, свързан с лошото време. Лошите метеорологични условия предизвикаха силни смущения в автомобилния и морския трафик, железопътния и въздушния транспорт. Летищата във Флоренция, Болоня, Рим и Венеция бяха принудени временно да затворят или отмениха полети заради силния сняг. Спрени са и фериботите за островите край бреговете на Кампаня и за Сицилия.

Десет души вероятно са станали жертва на големите студове, обхванали от няколко дни Чехия, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. Днес температурата падна до минус 27 градуса по Целзий. Очаква се утре да се затопли до около нулата, посочва ИТАР-ТАСС.

Вижте снимки