73-годишният Берлускони, с превръзка на носа и устата си, помаха на репортерите зад затъмнения прозорец на лимузината си, докато напускаше болницата Сан Рафаеле. Той вероятно ще отиде у дома си в Аркоре близо до Милано. Според италианската агенция АНСА премиерът може да продължи лечението си в Швейцария, по-точно в клиниката "Арс Медика" в градчето Гравезано, недалеч от границата с Италия.

Берлускони вече е бил пациент в тази клиника, където през 2003 г. му бе направена пластична операция. Говорителят му Паоло Бонаюти каза, че премиерът е спал добре след няколко дни на дискомфорт. Лекарите на Берлускони заявиха по-рано, че той се храни трудно и трябва да ограничи работната си програма за две седмици.

Консервативният лидер бе ранен от психично болен, който го удари със статуетка от метал и мрамор, копие на Миланската катедрала.

Малко след като бе изписан от болницата, Берлускони призова в изявление до медиите за диалог и за успокояване на политическия климат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"От тези дни ще запомня две неща - омразата на някои и обичта на толкова много италианци", заявява Берлускони, призовавайки за "началото на нова ера на диалог". - "Ако след случилото се бъде осъзната по-ясно необходимостта от по-умерен, по-почтен език в италианската политика, то изтърпяната болката няма да е била напразна", отбелязва премиерът.

Вижте снимки