Кандидатът на БСП, Левицата и редица други леви формации - Ваня Григорова, се регистрира за кметския вот в Общинската избирателна комисия заедно с номинираните за общински съветници. Доскорошната синдикалистка веднага обяви, че ще покани опонентите си в състезанието за "Московска" 33 на дебати за развитието на столицата.

"Още от утре каня моите опоненти на дебати и настоявам такива да се организират възможно най-скоро, така че софиянци да се запознаят не само с личностите, но и с идеите за развитие града", каза доскорошната синдикалистка. По думите й гражданите трябва да чуят всеки един от претендентите за столичен кмет какво мисли и това да стане в дебат, а не в монолог.

Тя ще разчита на гласовете на работещите софиянци, на онези, които не се припознават в нито една от партиите и не се чувстват представени.

"Тръгваме на избори обединени и силни, тръгваме за победа. Оттук нататък ще търсим подкрепа от политически непредставените софиянци. От онези, които нямат пари да си купят влияние в общината, но имат глас", заяви Григорова.

"Кандидатите за кмет на столицата са вече ясни. Знам колко е трудно да се изправиш пред погледите на над едномилионна София и затова уважавам всеки, който е решил да се кандидатира. Оттук нататък обаче искам да се говори за идеи и политики", каза тя, като не пожела да коментира конкретните личности.

"Да си говорим за личности е, меко казано, неползотворно, ние трябва да си говорим за политики и идеи. Да видим къде се припокриват нашите идеи и къде са разделителните линии", заяви Григорова. 

В отговор на въпроса кого би подкрепила, ако не стигне до балотаж, кандидатката на БСП и левите партии коментира: "Ние тръгваме за победа, няма как да мислим за подкрепа на друг кандидат".

"Смятаме, че балотажът, минимум, ни е гарантиран. Стремим се към мнозинство в Столичния общински съвет", добави тя.

Ваня Григорова е и водач на листата, в която има и синдикални представители.

Снимка: БТА

По-рано за кметския вот се регистрира номинираният от ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, който беше първата обявена кметска кандидатура.

Ден по-рано стана известен и беше официално регистриран и кандидатът на ГЕРБ, журналистът Антон Хекимян. И от ПП-ДБ, и от ГЕРБ очакват да спечелят със своите кандидати още на първия тур.

Вили Лилков от "Синя София", Карлос Контрера от ВМРО и Ивайло Вълчев от ИТН са сред останалите претенденти за кметското място в столицата.

Снимка: БТА