Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

"За" гласуваха 11 депутати, а "против" четирима.

От "БСП за България" определиха министъра на отбраната Тодор Тагарев като опасен за националната сигурност и отново поискаха оставката му. "Възраждане" също гласува против предложението. От "Има такъв народ" обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети.

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси, обясни Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на комисията. Министърът обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви Тагарев.

По-добре е да не съхраняваме неизправни зенитно управляеми ракети, защото това е опасно и може да бъде застрашен живота на личния състав, каза днес на учебния полигон "Ново село" адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Началникът на отбраната допълни, че зенитно управляеми ракети не могат да бъдат ремонтирани. Нашето въоръжение и техника са предимно от съветско време, нормално е да не могат да бъдат поддържани, каза той и посочи, че те са няколко бройки, но не уточни колко.

По-рано БСП отправи остра критика.

Те  определиха поредната военна помощ за национално предателство и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Предложението беше прието от ресорната комисия и ще влезе в пленарната зала още тази седмица.

Според Атанас Зафиров от БСП управляващите имат намерение да дарят последната останала надеждна защита на небето над София и ядрената ни централа, а именно зенитно-ракетните ни комплекси С-300 за Украйна. "Наясно ли е премиерът какво се случва, наясно ли е МС? Кой носи политическата отговорност и кога най-после министър Тагарев ще си подаде оставката за нещата, които върши", запита депутатът от БСП.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че става въпрос за две неща - едното е даряване на дефектирали ракети, които са за комплексите С-300. "Това са ракети, които няма да могат да бъдат използвани от Българската армия, но могат да бъдат използвани от украинците, защото при тях рискът да ги използват е по-поносим, отколкото за Българската армия", каза той.

Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ не става изобщо дума за нещо, което да излиза от складовете на Българската армия, което може да е полезно на нашата армия. "И не си даряваме комплексите С-300", категоричен беше депутатът.

"Предоставяме някои неща допълнително на Украйна, не е нещо много по-различно от преди - боеприпаси. Предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер интересно в това", заяви Делян Пеевски от ДПС.