За втори пореден ден земеделци от всички сектори блокираха ключови пътища в страната. Броят на протестиращите се увеличава, както и точките на блокади.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Днес протестът бе тричасов - от 10 часа до 13 часа и ще се увеличава с всеки изминал ден с по един час (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища), докато не бъдат приети исканията им.

До демонстрациите се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството да подкрепи финансово тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Блокадите днес бяха в областите Русе, Видин, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Ловеч, Монтана, Търговище, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Перник, Плевен, Благоевград, Бургас, Варна и др.

Земеделски производители блокираха "Дунав мост" при Русе и разляха 1,5 тона мляко от цистерна. Протест имаше и на кръстовището край град Бяла, в района на село Обретеник, както и на пътя Русе-Силистра, до село Зафирово. Животновъдите заявиха, че ако не бъде постигнато споразумение с правителството, следващата седмица може да докарат животни в центъра на всеки областен град.

 

Осемчасова блокада на пътя към "Дунав мост 2" обявиха отново зърнопроизводители във Видин, след като и вчера беше спряно движението на тежкотоврани автомобили към граничния пункт с Румъния. С трактори блокираха околовръстният пътят на Видин в посока от и към "Дунав мост 2".

Главен път Е-79 бе блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата -  на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй, съобщи Веселка Василева - председател на Съюза на зърнопроизводителите в региона.

Протестиращи земеделски производители от община Перник затвориха движението на пътен възел "Даскалово". Автомобили бяха периодично пропускани от екипи на полицията.

Клада със слама, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер подпалиха протестиращите земеделци на пътя София-Варна край село Шереметя във втория ден от националния протест на земеделските стопани.

Снимка: БТА

Симеон Караколев от Българската аграрна камара заяви, че членовете на организацията са гласували решение, ако бъдат поканени официално на среща с министър-председателя Николай Денков тази вечер, да отидат. Ние продължаваме да очакваме ясни срокове и ангажименти на правителството по отношение на основните искания, каза той и подчерта, че седем законопроекта, свързани с бранша, които са на "трупчета" от години, все още са в процес на обсъждане.

Тежките машини затвориха пътя в продължение на три часа, беше пропуснат камион на БНБ, охраняван от жандармерията. Фермерите са в протестна готовност и за утре.

С десетки трактори, едрогабаритна техника и цяло стадо кози, земеделски производители на зърно, зеленчуци и плодове, се събраха край санданското село Ново Делчево и тръгнаха на протестно шествие към автомагистрала "Струма" с намерение да я блокират. Автомобили на полицията и жандармерията, както и жива сила обаче бяха направили блокада още на пътния възел. Блокадата на магистралата в посока ГКПП Кулата все пак успя, когато земеделците излязоха пеша на трасето. До сериозни сблъсъци не се стигна, но напрежението расте, предаде БНР.

Протестиращите поведоха стадо кози за блокадата на АМ "Струма"

Снимка: Скрийншот

Декларация със седем искания приеха протестиращите, а политикът Яне Янев в качеството си на животновъд заяви, че е необходим екшън план за спасяване на аграрния сектор.

"Това, което искам да ви кажа, че българското земеделие и животновъдство е в тотален колапс, защото българското земеделие и животновъдство е тотално ликвидирано, повече не може. Така това, което правим днес е само предупреждение. Оттук нататък мерките, които ще се вземат в национален мащаб, са много по-силни и много по- значими", каза Янев.

Организагорите на протеста заявиха, че утре ще има продължителна блокада на международния път Е-79 в района на Кресна.

Затворен с тежка техника е главния път София - Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София - Русе при Луковит.

Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч, което е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите, категорично се разграничават от политически искания и не искат оставката на министър на земеделието и храните Кирил Вътев. "Не искаме оставки, нямаме такова решение, ние си отстояваме нашите искания за промени в законите", каза Симеонов пред БТА.

"Няма да подпишем предложения от министър-председателя меморандум. Това е в разрез с позициите ни и нещата, които отстояваме. Компромис няма да има категорично", посочи Марина Петкова.

Тя добави, че не са съгласни с предложението на министър-председателя Николай Денков да бъдат подпомогнати само тези земеделски производители, които докажат, че миналата година са били на загуба. "Много е трудно да се определи кои са губещи и кои не. Факт е, че абсолютно всички земеделци търпим загуби последните две години", заяви Петкова. В протеста участват земеделци от всички сектори от бранша.

Пътните блокади в Плевенско са при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, за да се блокира главния път София - Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по път Плевен - Ловеч.

Плевен - земеделци - протести

Снимка: БТА

Точките, където са протестиращите, са при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, за да се блокира главния път София - Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по път Плевен - Ловеч.

Пътна блокада с тежка селскостопански машини има на трите подхода за магистрала "Тракия" край Ямбол  - на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, до село Кабиле и до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт "Лесово". В недоволството в Ямболско участват представители на всички браншове от аграрния сектор, обявиха организаторите.

Ямбол - протест - земеделци

Снимка: БТА

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.  

Колони от тежки земеделски машини поеха на шествие по ключови пътни участъци в Силистренско в трасето Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци. Протестиращите са предимно малки и средни животновъди и фермери, които заявяват, че държавата изцяло ги е изоставила и оцеляването им е въпрос на време. В протеста се включиха представители на общините Казанлък и Павел баня. Те са категорични, че ще бъдат тук всеки ден, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци Десетки земеделски производители и животновъди блокираха подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци

Снимка: БТА

Затвориха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив - Свиленград. По думите на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов днес митингуващите са повече.

Блокада имаше на главния път София - Варна край Търговище. Протестът бе ситуиран на кръговото кръстовище на входа на града, а призивът и днес бе "Не убивайте българското земеделие!"

Търговище - зърнопроизводители - протест

Снимка: БТА

Земеделски производители от област Пловдив се събраха край село Труд и блокираха кръговото движение до селото.

Около 11 30 часа протестиращите земеделски производители направиха опит да блокират магистрала "Тракия". Те обаче, бяха спрени от охраняващите полицаи и ограничени в аварийната лента.

Основни пътища бяха блокорини в Бургаска област. Само в района на Българово се събраха над 50 земеделци. Малко след 10:00 часа те затвориха основния пътен възел свързващ града с Автомагистрала "Тракия" със земеделски машини. 

"Няма да отстъпим от исканията си. Щом държавата не ни чува явно трябва да пристъпим към създаването на транспортен хаос, за да се случи нещо. Протестираме днес, ще протестираме и утре. Ще протестираме докато се наложи", коментираха зърнопроизводители пред БТА. Те отново посочиха, че целият земеделски сектор у нас страда заради липсата на редица важни закони като Закон за браншовите организации, Закон за регулацията на рентите и Закон за използването на земеделската земя.

Членове на местния съюз на зърнопроизводителите в Бургаско се събраха и при изхода на град Айтос, където спряха движението по Подбалканския път (Бургас - Сливен). До 13:00 часа пътните блокади остават и при разклона за бургаското село Извор на международния път Бургас - Малко Търново, който е основна връзка с Турция, както и в район на Карнобат.

Русе - земеделци - протест

Снимка: БТА

Земеделците от Шуменско се присъединиха към националния протест и исканията на фермерите в страната. Те излязоха на протест със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и блокираха движението в района.

Вчера протестите в страната протекоха с разливане на мляко и палене на слама. Демонстрации имаше на над 80 точки в цялата страна. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес в 18 часа и с готовност за нов меморандум, като направи и лека отстъпка относно данъчните декларации. От Българската аграрна камара заявиха, че приемат поканата за разговори.

Земеделците не са съгласни с пакета от мерки в размер на 150 милиона лева, които предложи правителството. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Те настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

"Основното искане е финансовата рамка да бъде променена и да бъдат включени и зърнопроизводителите. В нея да няма двойни стандарти, т.е. след като във всички останали сектори е възможно да се дава подпомагане две години назад и тази година без да се поискат съответно доказване на загуби или печалби. Аршинът да бъде еднакъв за всички", каза Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Второто искане на земеделците е за законодателни промени по "предложението на Министерски съвет за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, което днес ще бъде внесено официално за разглеждане", допълни той. Земеделските производители защитават и промени в условията на т.нар. "Зелена сделка", които пречат не само на българските, но и на европейските фермери. Това обединява всички протести, които в момента се случват в Европа", заяви още той. Според него това са "утежнени, недоизмислени и глуповати условия".