Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за нови избори в София, като се позова на експертизите на съда за липсващи флашки и заключи, че вотът е бил манипулиран.

Обратът в позицията на лидера на партията идва само ден преди поредния, вече осми опит, за избор на председател на Столичния общински съвет, който предстои на сесията в четвъртък. Цветомир Петров е кандидатът на ПП-ДБ-СС. Обратно на прогнозите на общински съветници от различни партии през последните дни за постигната "сглобка", Борисов даде да се разбере, че няма договорка за мнозинство и за избор на шеф на СОС между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС.

Той подчерта, че не желае купени и манипулирани избори.

"Никой не се е разбирал за нищо. Този, който е избран за кмет и първата поитическа партия, прави мнозинствата. Когато те показват такава импотентност, такава невъзможност, месеци наред София е в хаос", констатира Борисов. И упрекна спечелилите вота в столицата ПП-ДБ и "Спаси София" в неразбирателство кой да я управлява. "Борят се само кой да е всъщност истинският кмет - Бонев или Терзиев", констатира Борисов.

Той цитира и експертизите на вещите лица, оповестени в съдебното решение по жалбата на общинската съветничка Ваня Григорова, която беше кандидат-кмет на БСП. Според заключението липсват 16 флашки от секции в столичния район Слатина, като те не са били открити и в ЦИК.

"Ако това е вярно, което излезе в експетзитие, Терзиев не е кмет. Те са купили изборите, те са манипулирали изборите", обвини Борисов. "Разбира се, че искам нови избори, защо да няма избори? Купени избори искате ли да има, манипулирани с флашки", попита той журналистите в парламента. И подчерта, че няма значение дали става въпрос за липсващи 6 гласа или 600.

"Проблемите при броенето идват от флашките, доколкото знам. Нашето предложение е да купим нови електронни устройства, като в Щатите, и този проблем да се реши веднъж завинаги", категоричен е Бойко Борисов.

Атаката към партньорите му на национално ниво идва успоредно с ултиматума на ПП-ДБ за провал на ротацията, ако Николай Денков не бъде външен министър на кабинета през март. Борисов даде да се разбере, че този път ГЕРБ няма да направят компромис.