Споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е абсолютно ясно. Там пише, че академик Николай Денков става образователен министър след ротацията. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Междувременно стана ясно, че депутатът от Движението за права и свободи няма да бъде разпитван във връзка с Мартин Божанов - Нотариуса.

"Смятам, че има един изключително успешен външен министър, което се вижда от целия свят в момента. Както г-н Денков като академик смятам, че може да бъде прекрасен образователен министър, какъвто е бил", заяви Пеевски в кулоарите на парламента.

Според него в името на България и нейния евроатлантически път всички ще отстъпят. Той отново потвърди, че ДПС няма да участва в изпълнителната власт след ротацията.

Пеевски коментира и какво очаква от новосъздадената временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

"Надявам се да постигнем пълна прозрачност и съдебната система да бъде изцяло изсветлена", каза той и категорично заяви, че не е бил близък с Нотариуса, нито свързан с него.

На въпрос как ще коментира твърдението на съдия Велислава Цариградска, която на 4 февруари заяви, че Мартин Божанов е бил близък до Пеевски, той каза: "Вие били ли сте близки с него? Ми, и аз не съм".

Междувременно ръководителката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова заяви в интервю за "24 часа", че няма да разпитва съпредседателя на ДПС по разследването за предполагаемата организирана престъпна група на убития Мартин Божанов. 

Ден по-рано тя допусна, че Пеевски и бившият главен прокурор Иван Гешев трябва да бъдат извикани на разпит по случая, след като Цариградска публично заяви, че е била предупредена да внимава с Божанов, защото е "много близък с Иван Гешев и Пеевски".

Днес обаче прокурор Кирилова заяви: "Категорично заявявам, че по отношение на народния представител Делян Пеевски няма никакви доказателства той да се е познавал с покойния Божанов, както и да е бил близък с него. Това е от разпитите на всички свидетели, проведени до момента. Поради тази причина няма основание той да бъде разпитван".  

Ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова

БТА