Сергей Станишев се обърна към гражданите на Полша със слово на родния им език. Президентът на ПЕС направи това по време на обединителния конгрес на двете основни леви движения в страната.

Изненадата за всички делегати дойде, след като преди това водещата на събитието анонсира от сцената:

"Социалдемократите са едно голямо семейство в Европа и лидерът на това семейство е президентът на Партията на европейските социалисти. Той е бил председател на Българската социалистическа партия, както и премиерът, който води България до членство в ЕС. Човек, който разбира добре принципите на повечето славянски езици, в това число и полския".

След това на сцената излезе и Сергей Станишев, който се обърна към присъстващите на чист полски език. Някои от тях приеха това и като върнат жест към сънародника им Доналд Туск. В началото на 2018 г. тогавашният председател на Европейския съвет говори на български език при откриването на европейското ни председателство.

"Днес социалисти управляват на север и на юг в Европа, печелят на запад. Ред е на страните от Централна и Източна Европа", обяви Станишев. Според него решението на полския Конституционен трибунал да оспори върховенството на европейското законодателство "ясно показва, че консервативното правителство на Моравиецки и Качински е решено да засили хватката си върху страната и най-вече правата на полските граждани. Осъзнато или не, този курс поставя на карта членството на Полша в ЕС".

Сергей Станишев обърна внимание, че проблемът не е само правен. Между лозунгите за национален суверенитет той наблегна на "нестихващия апетит за авторитарно управление и безотчетно усвояване на еврофондовете, както и на средствата от Плана за възстановяване, с цел прокарване на собствени политически интереси".

"Именно левицата инициира дебат за европейското бъдеще на страната в полския парламент, така че управляващите да обяснят намеренията си. От своя страна, Групата на социалистите в ЕП ще повдигне темата на следващата пленарна сесия в Страсбург. ПЕС ще подкрепя и занапред полските социалисти в борбата за демокрация и върховенство на закона и ще продължи да настоява ЕК да не прави компромиси с ценностите и правата на европейските граждани", заяви Сергей Станишев.