Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото противоречи на националната конституция, постанови Конституционният трибунал във Варшава. Така за пръв път в историята на Европейския съюз лидер на страна член успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза, коментира Би Би Си.

Конституционният съд отсъди, че някои разпоредби на европейските договори и някои решения на Съда на ЕС противоречат на върховния закон на Полша. Само двама от 14-те конституционни съдии не подкрепиха това решение.

Председателката на съда Юлия Пшилембска изброи редица разпоредби на европейските договори, които са в противоречие с полската конституция, отбелязва ТАСС.

"Приоритетът на конституционните текстове над други източници на правото произтича пряко от конституцията на Република Полша", написа в Туитър правителственият говорител Пьотър Мюлер и добави: "Днес (още веднъж) това бе ясно потвърдено от Конституционния съд".

Решението на полския конституционен съд се очаква да повлияе на бъдещето на и без това обтегнатите отношения на Полша с Европейския съюз, който критикува опитите на полското консервативно правителство да упражнява повече влияние върху съдебната система.

Конституционният съд бе сезиран с искане да разгледа въпроса дали принципът за приоритет на правото на ЕС и този за лоялното сътрудничество между ЕС и страните членки съответства на полската конституция още през юли от премиера Матеуш Моравецки, но четири пъти отлагаше произнасянето на решението си, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия изрази загриженост от решението на полския конституционен съд и ще използва всички инструменти, с които разполага, за да защити преимуществото на европейското право, коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Франс прес.

Белгийският еврокомисар уточни, че все още очаква да се запознае в детайли с решението на полския съд и подчерта, че принципът за преимущество на европейското право над националното е неотменна характеристика на европейското правосъдие и е от първостепенно значение за ЕС.