Над 100 хиляди души демонстрираха днес в Полша в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Това стана, след като в четвъртък полският Конституционен съд постанови, че части от европейското право са несъвместими с националната конституция - нещо, което предизвика опасения, че Полша може да напусне блока.

Политици от целия ЕС казаха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния стълб, на който се крепи 27-членният съюз.

В петък полският премиер Матеуш Моравецки от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) увери, че страната му иска да остане част от блока.

В над 100 града в Полша, както и на няколко места в чужбина, по данни на организаторите, бяха проведени демонстрации в подкрепа на членството в ЕС.

Снимка: БТА/АР

Между 80 и 100 хиляди души се събраха само в столицата Варшава. Те развяваха полски и европейски знамена, скандирайки: "Оставаме!" и "Брекзит не може да се случи тук!"

Политиката на ПиС застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди лидерът на основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП) - Доналд Туск. Бившият председател на Европейския съвет говори пред множеството, събрало се пред Кралския замък във Варшава.

"Знаем защо те искат да напуснат (ЕС). . . за да могат да нарушават демократичните правила безнаказано", каза Туск.

Снимка: БТА/АР

Сред ораторите на демонстрациите в редица полски градове бяха опозиционни политици, активисти и хора на изкуството.

При излъчването на репортажа за демонстрациите на държавната телевизия, обвинявана от критици, че обслужва правителството, отдолу бе написано: "Протест срещу полската конституция".

Десните популистки правителства в Полша и Унгария са във все по-обтегнати отношения с Европейската комисия заради въпроси, вариращи от правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация до независимостта на съдебната система, отбелязва Ройтерс.