Президентът Румен Радев изрази надежда да се намери разумният баланс за съставяне на управленска коалиция и правителство, и да не се стига до съставяне на служебно правителство.

"Надявам се българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. Няма да бъде лесно, все по-трудно се съставят правителства. Сблъсъкът е между 2 тези - правителство на всяка цена, което може в средносрочен план да доведе до неустойчивост и отстояване на принципите, и очертаните червени линии от самите партии, което води към спадане на подкрепата към тях", каза Радев, след като гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Магкахан" в столичния квартал "Редута". 

"Така че, аз се надявам да се намери разумен баланс", все пак добави той.

 

"Гласувах в подкрепа на демократичния процес. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции", добави държавният глава.

По думите му са нужни решителни реформи и стратегически решения. 

"От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът", добави Радев.

Той отново призова хората да гласуват. "Всички български граждани да не оставят никой друг да решава вместо тях, защото изборите са право, но и отговорност към себе си, към своите близки и към бъдещето на България", апелира президентът.

В отговор на македонски журналист Радев коментира, че България има готовност да увеличи износа си на електроенергия към Република Северна Македония. И уточни кога Скопие ще може да започне преговори с ЕС - след впиисването на българите в конституцията.

"Обсъдени са възможностите Европейският съюз да подкрепи финансово Македония с цел да се избегне евентуална ликвидна криза в предстоящия зимен сезон по отношение на снабдяването с електричество на РСМ. Важно е да се разбере вътре в Република Северна Македония, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти трябва да върви, това е гаранцията за ускоряването на европейската интеграция на РСМ. Същинските преговори за членство не са започнали - ще започнат, когато РСМ впише българите в своята Конституция. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен - трябва да се прояви политическа мъдрост", каза още Румен Радев.