Вторият кръг от консултациите при държавния глава Румен Радев за съставяне на редовно правителство продължи с представителите на парламентарната група на "Демократична България". 

"С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава. Пред вас стои отговорността за последователност при отстояване на върховенството на правото и модернизация на страната. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха държавата, създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло негативите на миналото. Това е пътят, по който да се отговори на българските граждани, но и основният критерий, по който гражданите ще дават или отнемат доверие", каза в началото на консултациите Радев и добави, че ДБ трябва да покажат, че могат да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата формула.

Надявам се, че тази наша среща няма да е последна само за тази година, а за по-дълго време. Колкото и да изглежда процесът за формиране на управление, той е една идея по-лесен. Той осигурява не само правителство, но възможност да започне промяната, която трябва да е дълбока трансформация на всички институции, отвърна му съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той допълни, че мнозинството ще може да функционира самостоятелно, без ДПС и ГЕРБ, които са "носители на корупционния вирус".

Снимка: БТА

"Следващата възможност, която се дава на това мнозинство, е рестарт на прокуратурата и ВСС. Това няма да е просто, понякога ще изисква и по-големи мнозинства. Ние ще работим за конституционна промяна. Не просто излъчване на нов състав на Инспектората или ВСС. И не просто да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката. Това управление ще може да започне трансформация на администрацията", отбеляза още Христо Иванов.

От своя страна Атанас Атанасов от ДБ посочи, че за бъдещата власт приоритет трябва да е и сектор Сигурност, като отбеляза, че служебното правителство много правилно е сменило повечето от ръководителите в тази сфера. Той обаче открои и някои грешки - например главния секретар на МВР.

Снимка: БТА

Всички очакваме все пак правителство да има, най-вероятно следващите дни, каза заместник-председателят на ПГ на ДБ Владислав Панев. То може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, които всички искаме, поради различията между формациите, които го съставят, коментира Панев, но добави, че е оптимист, защото са видели на дискусиите, че са начертани много конкретни стъпки, които това правителство да реализира още първите няколко месеца от управлението си.

Само това да свършим през 2022 г., България ще изглежда различна само след една година хоризонт, каза Панев, който се надява да се извърши повече от заложеното в момента. Имаме всички основания да бъдем оптимисти преди Коледните празници, добави Панев.

Снимка: BulFoto

На излизане от срещата с държавния глава Христо Иванов заяви пред журналистите, че на партиите им предстоят решения на съответните органи, за да може официално да бъде приключен процесът по преговори. Той беше категоричен, че различия с ПП няма, а просто технологично забавяне.

"Получихме вчера сутринта текста на приложенията към споразуменията. Става забавяне по наша вина, но причините са технологични. Нашите експерти трябва да се запознаят с тях, това е технология. Изобщо не става дума за някакви различия и моля да няма спекулации в това отношение", подчерта Иванов.

"Разбираме изключителната сложност, в която се намира страната. За нас е важно да има мнозинство, което е извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че то не може да бъде безпроблемно и гладко, но трябва да има правителство. Трудността ще започне след това, как ще функционира това мнозинство", допълни съпредседателят на ДБ.

По думите му министерските постове за партията не са акцент, а самото функциониране на цялото управление.

Докато всичко не бъде договорено, нищо не е договорено, каза Атанасов и посочи, че всички известни досега имена за министри всъщност накрая може да се окажат, че няма да бъдат същите.

"Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Ще направим необходимото за корекции в коалиционното споразумение това да не се случи. Когато министърът по собствена воля и само той може да си определя екипа и той е от една политическа сила, нали си давате сметка какво може да се случи", уточни още Атанасов и отново коментира темата за сигурността:

"Борисовото правителство беше кадрувало така сектор "Сигурност", че да прикрива корупцията и престъпленията. Само че има риск да се получи напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения".

Малко по-рано при президента бяха депутатите от "Има такъв народ", които обещаха, че ще направят всичко възможно да има редовен кабинет. След ДБ консултациите следва да продължат с "Възраждане". В първия кръг на разговори при президента бяха "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.