"В българския преход СДС е партията на голямата Промяна. На преминаването от тоталитаризъм към демокрация, от планово стопанство към пазарна икономика, от СИВ, Варшавския договор и СССР към ЕС и НАТО, от цензура, ограничения и забрани към свобода във всичките й измерения. Партията, която върна насилствено отнетата от комунистическия режим собственост на хората". Това се казва в декларация на ръководството на синята партия по случай 32 години от основаването на формацията.

През всички тези 32 години се положиха неимоверни усилия Съюзът на демократичните сили да бъде разбит, очернен и унищожен, се казва в документа.

"За щастие, сценаристите не успяха. Същите тези, които изпълняват успешно и до днес завета на Тодор Живков да превърнат политическата власт на БКП в икономическа. За огромно съжаление към тях се присъединиха и лидери на СДС, които получиха всичко от партията, но я обругаха, напускаха, разцепваха и приемаха като враг! Те потънаха в забвение, но СДС го има и до днес!". От всички партии в Източна Европа, които се появиха да съборят комунизма и да установят демокрация, до днес съществуват само СДС и унгарската ФИДЕС, допълват от "Раковски" 134.

Повод за гордост е и фактът, че през тези 32 години СДС не отстъпи от възгледите си, не се изкуши да се съюзи с БСП и да подкрепя популисти, за да седне на софрата на властта, както направиха други, претендиращи да са десни. Повод за гордост е, че СДС стои твърдо вдясно, отстоява традиционните консервативни ценности на българския народ, не се поддава на неолиберални идеи, защитава интересите на бизнеса и предприемчивите хора, не прави компромиси с антикомунистическите си идеи. Повод за гордост е, че СДС е парламентарно представена партия след години, в които всички й предричаха заличаване, се изтъква в декларацията.

Повод за гордост е, че СДС е коректен, предвидим и достоен партньор, който показа, че коалицията ГЕРБ-СДС е идеологическа и осъзната, а не на конюнктурна основа, смята ръководството на Съюза.

"Повод за гордост е, че СДС след три десетилетия все още предизвиква емоция и вълнение сред хиляди сини хора! Честит празник, седесари! 32 години не стигат! Да бъдем заедно и да не спираме да вярваме в синята идея!", завършва декларацията.