Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница "Лозенец" - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи. Но изграждането на нова детска болница в най-добрия случай ще отнеме 5 години. Затова обмислихме и варианта, защото сега децата се лекуват в лоши условия, да реорганизираме УБ "Лозенец" така, че по възможност малките пациенти да се преместят там. Защото условията в бившата Правителствена болница са несравнимо по-добри. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, след като по-рано днес медици от бившата Правителствена болница излязоха на протест.

По думите му, на сто процента вече е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Затова и при обсъждане на въпроса в пленарната зала в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата.

"Специализираната детска болница е с малко над 100 легла. А бившата Правителствена има 283 легла, които през миналата година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Там има капацитет да се приемат всички легла на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". За да се случи, трябва да има предварителна оценка и ремонти, така че да може да се подготви и да се използва наличния капацитет на УБ "Лозенец. Това ще изисква време и няма да стане утре или вдругиден", обясни Кацаров.

Здравният министър каза още, че в плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, служебният кабинет е заложил на този терен да се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител.

"Това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери", коментира още Кацаров. 

Служебният здравен министър бе категоричен, че по-хубаво място от терена в двора на УБ "Лозенец" едва ли може да си представи човек за болница за деца.

"Проверихме, че може да се строи на този терен и няма пречки. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите", каза още той.

Здравният министър обаче допълни, че бившата Правителствена болница ще запази своята многопрофилност. 

"Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения, то е в интерес на децата и това ще даде смисъл на съществуването на болница "Лозенец". Нашето желание е тя да остане университетска болница, да се извършват трансплантации и да запази своя многопрофилен характер. Аз не съм чул нито един основателен аргумент срещу това да се изгради новата детска болница в двора на УБ "Лозенец", нито тя да поеме потока от малки пациенти. Ще предложа към бъдещата детска болница да има болнично настоятелство", каза още Стойчо Кацаров.