Освен това в този период депутатите няма да използват служебен транспорт от Народното събрание.

Заради предизборната ваканция депутатите обаче решиха да работят с 2 часа повече от 16 септември до 9 октомври - тоест работното време ще бъде до 16 ч. от сряда до петък, съобщи от парламентарната трибуна председателят на НС Цецка Цачева.

Предвижда се на 29 септември и на 6 октомври да има извънредни заседания на парламента, които ще бъдат гласувани с определен дневен ред за тях.

"Винаги по време на предизборни кампании при работещ парламент, парламентарно представените партии сме упреквани, че поставяме в неудобно положение останалите субекти, тъй като от тази трибуна е възможно камерите и микрофоните да се използват за предизборна агитация”, мотивира се Цачева.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП парламентът да не работи само една седмица преди местния вот. По този повод Цачева контрира, че по време на кампанията за европейските избори, когато на власт бяха БСП и ДПС, Народното събрание не е заседавало пак две седмици.

Независимият депутат Велизар Енчев пък предложи промяна в правилника, с която коледната и великденската ваканция на парламента да бъдат по-кратки - колкото на останалите граждани в страната, но такова решение не бе взето

Яйце по парламента и двама задържани

Междувременно днес пред парламента отново имаше протест, но този път полицията го ограничи. Протестиращите Николай Колев - Босия и Дончо Дудев дори бяха задържани, след като не се съобразиха със забраната да хвърлят домати и яйца по депутатите. Те отказаха да подпишат и издадените им от полицията предупредителни протоколи.

На идиотски заповеди няма да се подчиня", заяви Босия пред Нова телевизия и допълни, че не замеря Народното събрание, а депутатите.

Той допълни, че има две съдебни решения, според които има право на протест, хвърляйки по НС домати и дори боя.

Миналата седмица той пак беше арестуван, заедно с още четирима души, след като групата посрещна депутатите с домати, лук и яйца.

По този повод Цецка Цачева се възмути и се закани да вземе мерки.

Полицията се опитва да ни спре да изразим гражданския си протест. Взеха ни личните карти, пишат протоколи", добави Дудев, който след това хвърли яйце, което падна близо до депутата от БСП Таско Ерменков.



Въпреки задържането им, около сградата на парламента неколцина протестиращи продължиха да изразяват недоволството си с плакат с надпис срещу "мафията" в парламента. Те са възмутени от замитането на аферата КТБ, проблемите в енергетиката, Закона за НСО и др.