Президентът Румен Радев направи обръщение в началото на първото заседание на новото - 45-о Народно събрание.

"Първо искам да се обърна към вас, народните представители, и да ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели ви възложиха - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения", обърна се държавният глава към депутатите, които минути преди това се заклеха.

"За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някой виждат търгуване с националния интерес.

"С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма.

Уважаеми дами и господа, от вас зависи новото НС да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма право да наскърбява личното ви достойнство, освен ако вие самите не му позволите", каза още Радев.

Държавният глава влезе в пленарната зала с маска

Снимка: БТА

И подчерта, че парламентът трябва да предприеме незабавни мерки за промени на Изборния закон100% машинен вот, видеонаблюдение, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина.

"Миналото НС абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Ключови закони се изменяха чрез преходни заключителни разпоредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44 НС достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога - нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха онова политическо и юридическо недоразумение", заяви още президентът.

Президентът поздрави Мика Зайкова, която води заседанието като най-възрастен депутат

Снимка: БТА

Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението - синтез на почтеност и компетентност.

"Ще бъде силен знак ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинирането на хора за високи управленски постове. Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички, виждаме - парламентът е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза още Радев.

Снимка: БТА

Затова той обяви, че още в понеделник започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

"Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза още държавният глава.

Накрая той изтъкна, че ако все пак не бъде излъчено редовно правителство, той ще изпълни конституционните си задълженията и ще състави служебен кабинет.

"Пожелавам на всички депутати да запишат имената си в историята със справедливи закони и доблестна служба за Отечеството", завърши Румен Радев.  

След речта си Румен Радев изслуша декларациите на партиите заедно с вицепрезидента Илияна Йотова

Снимка: БТА