Депутатите от гражданската платформа "Изправи се.БГ" в 45-ото Народно събрание ще върнат разликата между един и осем лева от партийната субсидия в държавния бюджет. Това обяви пред журналисти председателят й Мая Манолова преди среща със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов в Министерство на правосъдието.

Манолова уточни, че с министър Стоилов ще обсъдят процедурата, по която въпросната субсидия може да бъде върната в бюджета.

"Такава се дължи според действащия закон за периода от 4 април до 11 юли. Както заявихме в парламента, гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще върне държавната субсидия за разликата между един и осем лева в държавния бюджет", обяви Манолова.

Тя припомни, че подкрепят предложението на "Има такъв народ" за намаляване на партийната субсидия на един лев и волята на българските граждани, изразена по време на референдума през есента на 2016 г. Манолова съобщи, че очаква от министър Стоилов да представи и резултатите по повод сигнала й, депозиран в Министерство на правосъдието, относно състоянието на затворите и арестите в страната.

Манолова припомни, че като председател на комисията по ревизията в 45-то НС е внесла такъв сигнал и очаква информация за това предприети ли са действия по проверка и какви са резултатите тях.

Манолова информира, че през тази седмица ще се срещне и с министъра на енергетиката във връзка с повишаването цената на тока и парното.

"Ще настояваме министъра на енергетиката чрез ВАП да предприеме действия за атакуване на тези решения", заяви Манолова.

Тя съобщи, че днес ще бъде поискана среща и с министъра на регионалното развитие и благоустройството по повод информацията, изнесена от комисията по ревизията за работата на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД и на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

"Не ни е известно да са предприети някакви действия за изясняване на истината. Става дума за близо пет милиарда лева, които се разпределят за пътно строителство, без обществени поръчки. Вместо проверка и пълна информация, за това, какво се е случвало в АПИ и "Автомагистрали" ЕАД, ние сме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори", коментира Манолова.

Относно цялостната й оценка за служебния кабинет, Манолова коментира, че подкрепят действията на една голяма част от министрите, защото по думите й те "съвпадат с очакванията на българските граждани".

Тя отбеляза като положителни действията по ревизия, предприети от служебните министри на икономиката, финансите, както действията на здравния министър за приоритетна ваксинация на най-уязвимата от COVID-19 група на възрастните хора, както и тези на вътрешния министър - Бойко Рашков.

"Решителни действия демонстрира и министъра на МВР. Там се предприемат и кадрови промени, което е нормално. ГЕРБ много се възмущават от тези кадрови промени, но трябва да си спомнят, какво направиха 2009 г. В целия сектор "Сигурност" тогава беше направена чистка, която никога не е правена", каза Мая Манолова.