Министър-председателят Николай Денков отговори на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, което започна в 8 часа.

Поводът бяха изминалите осем месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в длъжност в началото на юни м.г.

Въпроси към премиера можеха да се задават предварително в коментарите под видеоанонса, озаглавен "Какво свърши правителството в своя 8-и месец и кои са най-важните неща, които предстоят до края на мандата?", както и по време на живото излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

За ротацията и министрите

Първият зададен въпрос бе за ротацията след 6 март и защо Денков е пожелал да бъде министър на външните работи в следващото правителство.

"Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с госпожа Габриел и след 9 месеца отново връщаме обратно ситуацията, която е сега. Без да има нужда от допълнителни промени. С Мария Габриел обсъждаме варианти и когато има крайно решение, ще бъде чуто. Не може ротацията да бъде "ябълката на раздора" и затова търсим решение", отговори премиерът. 

По отношение на министрите, Николай Денков заяви, че ако трябва да се сменят ръководители на министерства, то това трябва да стане на професионален принцип. По думите на премиера другата седмица се очаква да стане ясно къде точно се очакват смени. 

"Трябва да прекратим това партийно деление, защото в противен случай този Министерски съвет ще се разцепи. За котката не е важно дали е бяла или черна, а дали лови мишки. Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега ще бъде след моето и одобрението на Мария Габриел. Ако не се справят трябва да си отидат по професионални причини, а не защото една или друга партия не ги харесва", добави той.

Денков коментира, че от ГЕРБ заблуждават публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет и областните управи. "Това не е така. Още, когато се съставяше този кабинет, ние сме обсъждали с техните лидери кои са възможните лица и тогава бяха давани предложения от различни хора. Част от министрите в сегашния кабинет са предложени от Мария Габриел", каза премиерът.

В отговор на въпрос, ако сега трябваше да избира министри, пак ли щеше да заложи на експерти или по-скоро на политически назначения, министър-председателят отговори:

"Ако фигурите не са експертни, много лесно можеше да зависят от други хора. Тези хора са експерти и имат собствено мнение и могат да си защитават позициите. Това придава сила на този Министерски съвет. Това е, което прави един отбор силен. Министрите не са "пешки" на никого, те имат огромна власт и трябва да се отнасяме с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към министрите, меко казано не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя и никога не съм се чувствал пешка на никого. Имаме тук и там проблеми, които трябва да се решават, но това са дребни неща".

Николай Денков каза, че областните управители също ще бъдат прегледани, заедно с прегледите на министрите. "Там, където има сериозни проблеми, може да има смени", информира премиерът. Той отново каза, че не е толкова важно кой е предложил един или друг човек, а дали той става или не и това трябва да бъде решение със съгласие.

 

За регулаторите

"Отчитам като рисково забавянето в избора на регулаторите. Това са комисии, които имат огромно значение за бизнеса и хората. Това са дейности, които засягат живота на всеки един човек. Така че ролята на тези регулатори е огромна. Нито парламентът, нито изпълнителната власт могат и не би трябвало да могат директно да ги командват. И в това е смисълът", заяви Николай Денков в отговор на въпрос за състава на регулаторите. 

По думите му от няколко месеца се води разговора между партийните лидери какви да бъдат правилата, по които да се избират хората в регулаторните органи, като тази дискусия в момента се е ускорила и има варианти как да се подходи.

Смятам за правилно да се действа, както действахме и ние с министрите - всеки да може да предлага, да има обсъждане и накрая да има съгласие между различните участници в процеса, че тези хора са експерти и имат съответните качества, коментира Денков. Всяка една партия в Народното събрание може да предлага, както и външни организации, които имат поглед, но крайното решение ще е на Народното събрание, след отворен вход за номинации и публични дискусии за представяне на кандидатите, заяви премиерът.

Той обясни ролята на регулаторите, като каза, че те са важни за хората и за бизнеса, заради огромната им власт върху тях, ако действат правилно или неправилно. Денков даде като пример Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да следи има ли монополи, картели по отношение на мобилните оператори и бензиностанции. Това са дейности, които засягат живота на всеки един човек. Ако тази комисия си върши работата, това означава, че всички ще бъдат по-добре, ако тя не работи добре, всички ще бъдат по-зле, обясни Денков.

По думите му ролята на регулаторите е огромна. Добре е, че започваме все повече и повече да говорим за това, за да е ясно, че тук имаме отново разделение на властите и след като са избрани, те имат техния мандат и могат да вземат много решения, без някой да може директно да им казва какво да правят, посочи министър-председателят. 

За еврозоната и Шенген

С Австрия не се водят преговори, обсъждаме с Европейската комисия (ЕК) какви да бъдат следващите стъпки. Така премиерът Николай Денков отговори на въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша.

"Очевидно е вече за всички е, че единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия. България има подкрепа от всички останали в Европа. Аз не виждам по какъв начин някой в България може да поеме отговорност за решения, които взема примерно вътрешният министър в Австрия. Това е решение, което в момента е извън контрола на българските власти. Това, което правим ние е да заздравяваме контрола върху границите. И в това отношение ние се справяме изключително добре", категоричен бе Денков. 

Премиерът отново изтъкна, че България е отличник в три от четирите критерии за влизане в еврозоната.

"Единственият показател, който не сме постигнали, е инфлацията. Но в момента нашата инфлация спада бързо", обясни Денков.

За корупцията

Изобщо не сме спрели да се борим с корупцията и успяхме да свършим доста работа в рамките на това, което може да направи едно правителство. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук.

За да се докаже, че един човек е корумпиран, трябва следствието и прокуратурата да свършат своята работа и накрая всичко да завърши с присъда в независимия съд. След като бъде подаден сигнал от министри и съответните правителствени органи, оттам нататък щафетата се поема от други органи, които са извън изпълнителната власт, които трябва да довършат работата, обясни премиерът.

Денков даде пример с Държавната консолидационна компания. Когато влязохме, тя все още имаше възможност да прави "инхаус" процедури без обществени поръчки. Спрях ме го. Спряхме част от тези процеси, с които бяха изчезнали десетки милиони. Подадохме сигнали в прокуратурата и възстановихме няколко десетки милиони лева. Ето пример, в който се борим с корупцията, но оттам нататък трябва някой да докаже и осъди този, който е използвал парите неправомерно, коментира министър-председателят.

За случая "Мартин Божанов-Нотариуса"

Виждаме още един случай, в който има явно преплетени интереси в правосъдната система, каза Денков относно случая с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и последвалите разкрития за връзките му със съдебната система.

Като тази правосъдна система по някакъв начин е свързана с политическо влияние, добави той. Може би първият случай, който придоби публичност, бе "Осемте джуджета", но случаят не беше разплетен докрай. Сега имаме промяна - сменен е главният прокурор, борим се за правосъдна реформа, надявам се този нов случай да завърши с разплитане на тези зависимости и да стане ясно кой какъв е в тази история, както и който е използвал тези зависимости да получи съответното наказание, каза още премиерът.

Според него вчерашните оставки в Софийска прокуратура дават знак, че може би започват да се разплитат зависимости, но трябва да се стигне докрай. Той добави, че е добре се стигне и до политиците, които са осигурявали "чадър".

За отношението на България към конфликта в Газа

"Израел има право да се защити, за да няма пак такъв терористичен акт, но трябва да се намери устойчиво решение. Но според нас, според България, устойчиво решение без да се създадат две държави вероятно е много трудно да се намери", обясни премиерът. 

За промените в образованието

"Промяната в образованието не е свършила. Тя е важна и трябват реформи, защото светът и децата се променят много бързо. И аз се обръщам към обществото - разберете, няма как образованието да се подобри без да се промени. Но подкрепа се събира много трудно за промени в такива чувствителни сектори", заяви Николай Денков.

По отношение на премахването на таксите на студентите, той допълни, че това подпомага достъпа до висше образование. 

"Аз съм дълбоко убеден в момента, че ако искаме да направим достъпно висшето образование за всеки мотивиран кандидат-студент, трябва да осигурим условия. А това са да няма такси, хубави общежития. Имаме златна възможност тук - Англия ограничи достъпа до техните университети, Нидерландия ограничи програмите на английски език. Това означава, че България има златен шанс с качество и по-добри условия да привлечем качествените студенти в нашите университети. Това е борбата, която трябва да водим и то с ректорите. Вместо да търсим как да се съпротивляваме на този процес, заедно с ректорите да работим затова как да подобрим качеството. Несериозно е да говорим, че с таксите ще подобрим качеството", категоричен е министър-председателят.