Няма да налагаме цензура, няма да бъде блокирано новинарско съдържание, увери пред БНР депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

В предаването "Преди всички" той коментира законопроекта за превенция на дезинформацията. Депутати от ПП-ДБ предлагат редица мерки, насочени към "тролски ферми" и мониторизиране на анонимни сайтове за фалшиви новини. Промените са заложени в Закона за електронните съобщения.

Божанов подчерта, че текстовете са качени, за да бъдат обсъдени, но все още законопроектът не е внесен. Текстовете ще бъдат обсъдени в детайли с депутатите и от управляващите, и от опозицията, за да може всички да се убедят, че цензура няма:

"Важно е те да са спокойни, че това няма да се използва срещу тях".

По думите му единственото съдържание, което се предвижда да бъде ограничавано, са незаконните реклами. "Даваме правомощия на органите първо да съобщят на рекламната мрежа, която го разпространява, и ако то не бъде свалено или те системно не свалят такъв тип незаконни реклами, да може на самата рекламна мрежа да бъде преустановяван достъпът за 30 дни", отбеляза Божанов.

Депутатът изтъкна също, че няма да бъдат ограничавани страници и групи в социалните мрежи, в които се разпространява информация, за която се смята, че е свързана с незаконна реклама. "Това е доста тънък лед и ако тръгнем, на втората крачка ще го спукаме", изказа мнението си той. Но уточни по отношение на троловете, че ще има задължение за социалните мрежи да прилагат редица мерки, за да ги идентифицират. По думите му ако дадена социална мрежа не изпълнява задължението си, тогава ще има санкции. Според него в момента социалните мрежи не предприемат никакви конкретни действия срещу "тролските ферми".

Основният регулатор по темата е Комисията за регулиране на съобщенията, каза Божидар Божанов и добави, че единствената роля на ДАНС е санкционната.

"Платформа с 4 млн. потребители в България, която излъчва ежедневно, си е дейност, свързана с националната сигурност".

"В законопроекта има мерки, които са в защита на българските онлайн медии, а не които ги поставят под риск", категоричен бе депутатът от ПП-ДБ.

По думите му в рамките на предизборна кампания се въвеждат временни задължения, които са свързани с националната сигурност и изборното законодателство. "Задължението за изборния период - големите платформи да идентифицират тролове и да докладват за това", обясни той.