Самият Слави Трифонов не се появи. Той беше представен от сценаристите на предаването Иво Сиромахов и Тошко Хаджитодоров - част от Инициативния комитет за провеждане на националното допитване.

На дискусията в НДК дойдоха народни представители от ГЕРБ, БСП, АБВ, ДСБ, БДЦ и омбудсманът Мая Манолова, която преди дни внесе в парламента проект за въвеждане на мажоритарния вот с призив към партиите да го подкрепят. 

Сиромахов благодари на присъстващите и отбеляза, че липсват представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака" и ДПС, предаде БТА.

Той напомни, че над 2 милиона и половина българи са отговорили утвърдително на въпросите за намаляването на субсидията на депутатите, за въвеждането на мажоритарна система в два тура и за задължителното гласуване.

"Какво смятате да правите в следващите дни, за да уважите или неуважите волята на народа?", попита Сиромахов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който дойде лично, заяви, че преди десетина дни са внесли законопроект с трите въпроса в деловодството на Народното събрание и са изразили принципната си подкрепа за решенията от референдума.
Той обаче изтъкна, че не трябва да се допускат грешки и да се залита в другата крайност, като даде пример, че когато депутати станат министри, това означава нов избор в техния избирателен район.

Цветанов покани представителите на Инициативния комитет да присъстват на заседание на Комисията по правни въпроси, където ще се състои обществен дебат за мажоритарния избор.

Жельо Бойчев от БСП заяви, че основният въпрос е как ще се направят изборните райони и как ще се гарантира представителността на вота на всеки гражданин.
Според него хората трябва да се убедят, че средствата от държавата за политическите партии се харчат разумно.

Румен Петков от АБВ пък каза, че позицията на партията е достатъчно ясна - тя беше единствената от парламента, която подкрепи референдума още преди провеждането му.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче подчерта, че резултатът от референдума не е задължителен по закон и подчерта, че хора, които се занимават с търговска дейност, не могат да говорят назидателно от името на народа на народните избраници.

"Страшно много хора ме питаха обвинително защо ще дойда днес. Няма решение на българския народ - за добро или лошо. Дали този референдум ще произведе правно действие зависи от Народното събрание. Аз не съм гласувал на референдума, смятам това за много важно разграничение. Направил съм го с тази цел - да има отговорен политически дебат", каза още Кънев, цитиран от "Клуб Z".

По-рано новоизбраният президент Румен Радев коментира, че по принцип подкрепя мажоритарния вот, но така, както се предлага, той крие редица рискове. Затова той подкрепя немската - смесена, система.