Първият затвор, който се строи у нас за последните 60 години и който ще бъде изцяло без решетки, ще бъде готов за пускане в експлоатация през септември - това съобщи пред журналисти директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов след заключителната конференция по проекта за изграждането на комплекса в Самораново. 

Снимки от заключителната конференция ВИЖТЕ ТУК >>> 

Главен комисар Ивайло Йорданов посочи, че предстои на място да бъде обучен ръководният състав, като може би в началото на септември ще има готовност да бъде пуснат в експлоатация затворът, както и прилежащите съоръжения и учебен център.

Затворът е предвиден за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди. Той е първият у нас, който няма да има решетки, припомни главен комисар Йорданов. Капацитетът на затвора е за 400 лишени от свобода, като те ще бъдат включвани в различни дейности, свързани с образование и заетост. Също така целенасочено ще се работи със семействата на лишените от свобода.

"Условията в местата за лишаване от свобода са изключително важни както за служители, така и за обществото. Никой не е застрахован, че може да попадне там. Ролята ни е да работим с постъпилите в затвора и да ги подготвим за живота на свобода, за да могат да се влеят в обществото, да станат различни хора и да не допускат повече грешки", коментира директорът на ГДИН, цитиран от БТА.

Осъществени са обучения на над 150 служители на затворите за приложимостта на новите подходи при работа с лишени от свобода.

Снимка: БТА

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова коментира, че се случва нещо голямо за цялата пенитенциарна система: "Преди година и четири месеца, когато направихме първа копка, тогавашният министър на правосъдието Крум Зарков каза: "Усещам, че се случва нещо голямо". Да, наистина се случва нещо голямо за цялата пенитенциарна система". 

Тя отбеляза, че е приела проекта като лична кауза. Павлова посочи, че затворническият комплекс има повече от 10 сгради, сред които учебен център, хотелска част, училище, библиотека, работилници и други. Тя добави, че мерките за сигурност в затворническия комплекс ще бъдат на високо ниво, като е изградена модерна система за охрана.

Министърът коментира, че от 2017 г., когато тя има наблюдения, условията в местата за лишаване от свобода се подобряват, макар и с "малки стъпки" и, за съжаление, преимуществено със средства от външни донори. "Извървяхме дългия път от началото и вече сме в края", каза Мария Павлова и отбеляза, че Министерството на правосъдието и Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще продължат да надграждат постигнатото и да подобряват условията в местата за лишаване от свобода.

Мария Павлова очерта като следващи цели на министерството качествено обучение на персонал и преструктуриране на държавното предприятие фонд "Затворно дело". Работна група преглежда Закона за изпълнение на наказанията, тъй като част от текстовете са морално остарели и следва да бъдат адаптирани към настоящата обстановка.

Директорът на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба Ким Екхауген пък коментира, че истинската работа започва сега по отношение на това как да се работи - "как да се постигнат промените, които искате, следващата крачка е много трудна". По думите му, когато новият затвор заработи, вероятно ще бъдат спасени човешки животи, освен средства в бюджета.  

"Имаме 6000 лишени от свобода в Норвегия и всеки от тях някой ден ще стане нечий съсед, за нас загубата на свободата е самото наказание", коментира още представителят на Норвежката корекционна служба. Екхауген отбеляза още, че е имало трудности при подготовката на проекта и изпълнението му. "Имахме някои притеснения, но историята ни показва, че нашите български приятели винаги намират решение и спасяват положението със своя творчески подход", коментира той.

Това е първият построен затвор в България от 60 години насам. Проектът е по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, като включва учебен център за 100 служители на ГДИН, ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, административна сграда и др. 

През 2023 г. тогавашният служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че до края на април 2024 г. се очаква затворът в Самораново да бъде готов.