При ниска активност от около 33% и в условия на коронавирус пандемия протекоха парламентарни избори в Румъния.

Министър-председателят Луводик Орбан обяви победа и първоначално се очакваше да бъде натоварен от президента Клаус Йоханис да състави правителство. Някои екзит пол проучвания обаче все още показват, че неговата Национално-либералната партия леко изостава от Социалдемократическата партия. Според други анкети управляващите получават 32% подкрепа, а опозицията - 28 на сто. Първите официални резултати трябва да бъдат публикувани днес.

Социологическият институт КУРС-Авангард съобщи след края на изборния ден в 21,00 ч., че Социалдемократическата партия е спечелила 30,5 процента от гласовете, а управляващата Национално-либерална партия - 29 на сто. На трето място КУРС-Авангард поставя политическия алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 15,9 процента.

Екзитпол на агенция ИНСОМАР пък посочи като победител Национално-либералната партия с 32,8 на сто от гласовете. Според ИНСОМАР социалдемократите са спечелили 28,2 процента, а на трето място отново е Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС с 15,6 на сто.

Според екзитпол на института Сочиопол двете водещи политически сили са с равен резултат от 28 процента. Като трета политическа сила отново се очертава Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС.

Премиерът Лудовик Орбан изрази увереност, че неговата Национално-либерална партия ще излезе победител на парламентарните избори.

Снимки вижте тук >>

"Това, което виждаме по телевизията, са резултатите от екзитпол или от социологическо проучване", каза Орбан.

Той напомни, че резултатът ще стане ясен след преброяване на гласовете.

Щабът на управляващите, начело с премиера Людовик Орбан

Снимка: БТА/АП

"Като се има предвид, че в социологическите проучвания не са включени гласовете от интервала 19,30 ч. - 21,00 ч., тези от диаспората, като се вземе предвид процента на допустима грешка, Национално-либералната партия смята, че е както морален победител, така и победител при приключването на процеса по преброяване на гласовете", каза Лудовик Орбан в централата на НЛП.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку пък заяви, че с вота си румънците са показали, че има нужда от промяна. Той благодари специално на всички румънци, които излязоха да гласуват днес, "защото са победили страха за живота си, но са разбрали, че е необходимо правителството на Орбан да си ходи".

Щабът на опозицията, начело с Марчел Чолаку

Снимка: БТА/АП

"Бих искал да благодаря на румънците, които санкционираха тази подигравка по техен адрес що се отнася до управлението на пандемията, затварянето на училищата, затварянето на пазарите, затварянето на църквите, влизането във фалит на хиляди дружества с румънски капитал и стотиците хиляди безработни през последните шест месеца", каза Марчел Чолаку след затварянето на избирателните секции.

Той добави, че "има нужда от способно правителство, което има решения, което знае как да се прави с истинските предизвикателства пред румънците".

Журналисти следят резултатите през мобилните си устройства на фона на голяма видео стена

Снимка: БТА/АП