Американският посланик в Букурещ Адриан Цукерман оцени днес решимостта на Румъния да укрепи отбранителния си капацитет чрез покупката на модерна техника за изпълнението на поетите спрямо съюзниците й ангажименти и за гарантиране на националния суверенитет и сигурността в източния фланг на НАТО, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Само след няколко месеца Румъния ще получи своите артилерийски ракетни системи с висока мобилност (ХИМАРС) (High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) и ще стане първата съюзничка от НАТО, която ще разположи на територията си това оборудване (...) По този начин чрез внедряването на системата ХИМАРС в отбранителната си стратегия, Румъния ще укрепи позицията си на гарант на сигурността на Европа, на източната граница и в басейна на Черно море", посочи американският дипломат.

Той добави, че новата покупка на системата за противовъздушна отбраната ХИМАРС допълва програмите за оборудване и модернизация на румънската армия, като припомни и предишните покупки на изтребители Ф-16 и ракетни системи "Пейтриът".

"САЩ признават ролята на Румъния като основен съюзник в зоната на Черно море и в източния фланг на Европа и отчитат факта, че тя ще продължава да развива отбранителния си капацитет с постоянен ритъм", добави още Цукерман, като напомни, че Румъния и САЩ имат 10-годишен план за сътрудничество, на базата на който ще продължат да осигуряват необходимите военни ресурси и подготовка.

Над 130 румънски и американски военни с 30 технически средства участваha днес в съвместното румънско-американско учене "Rapid Falcon", организирано от щаба на румънските сухопътни сили и командването на американските сухопътни сили в Европа.

Учението, включващо артилерийски стрелби с американските системи ХИМАРС и с румънските ЛАРОМ, се провежда във въздушната база "Михаил Когълничану" и полигона "Капу Мидия".

Румънският премиер Лудовик Орбан, който също присъства на събитието, заяви, че отбраната и сигурността представляват "важен приоритет" за правителството и увери, че ще бъде осигурено финансиране за продължаване на програмите за оборудване на армията.

Той посочи, че румънските сухопътни сили ще получат първата система ХИМАРС догодина.