Прогресивните леви решения в политиката, икономиката, местната власт и човешките права потърсиха българските евродепутати на форум, организиран в столицата в Ивент център от Делегацията на българските социалисти в Европарламента. Искаме да върнем съдържанието в политическия разговор у нас, заявиха Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева, Цветелина Пенкова, Иво Христов. Доходите и инфлацията, данъците, индустриалната политика и изкуственият интелект, справедливият зелен преход, също бяха във фокуса на "Форума за прогресивни леви решения". Организаторите подчертаха, че той няма характер на партиен проект, а търси разговора за политика.

"Политическата криза в България изисква сериозен и съдържателен разговор за политики. Но всъщност твърде често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират удобни теми за мобилизация на твърдия електорат, които твърде често са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за реалните проблеми", откри конференцията доскорошният президент на ПЕС, евродепутатът Сергей Станишев.

Още снимки от събитието вижте тук>>

Във форума се включиха още изпълнителният генерален секретар на ПЕС Джакомо Филибек, Биляна Борзан - заместник-председател на Групата на С&Д в ЕП, от Хърватия, директорът на Фондация "Фридрих Еберт" Жак Папаро, Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения. Сред гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на правосъдието Крум Зарков, министърът на земеделието Явор Гечев, спортната министърка Весела Лечева, много социалисти и бивши депутати от БСП, но не и настоящи.

Представители на ръководството на БСП в залата не бяха забелязани, изтъкна от трибуната бившият председател на социалистите в София Калоян Паргов. Докато в залата обсъждаха заедно и с лидерите на синдикатите нуждата от по-силна социална политика и икономика и мерки за справяне с инфлацията.

"Справедливостта е ключова за левите движения. Искаме справедливо разпределение на капитала. Големите компании трябва да плащат данъци в държавата, в която печелят. Зеленият преход трябва да бъде платен от замърсителите и големите бизнеси, а не от бедния човек. Правата на работещите, с които БСП се хвали, също са резултат от европейската политика за минимална работна заплата. Борбата с корупцията също е борба за справедливост", заяви евродепутатът и водач на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

Снимка: БТА

"Лявото не е демоде. Лявото е единственото възможно. То не е само фраза, то трябва да бъде изпълнено със съдържание. Не може да бъде свързано само с индексацията на пенсиите. То трябва да бъде свързано с бъдещето на внуците. Надявам се тази дискусия да събуди поне малко надеждата, че БСП може да изглежда по различен начин, че може да има нормална левица в България, която да се бори за справедливост", добави Витанов.

Във връзка със спекулации за целта на форума, Витанов успокои довчерашните си съпартийци от БСП.

"Някой каза, че тук се събират джендър социалисти. Не, тук се събират хора, които искат справедливост. Защото никога българското общество не е било толкова разделено. Днес бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Теми като свръхконцентрацията на богатство и блага са най-важните днес. Социалистите в Европейския парламент не се борят да ни вземат децата, а за онази справедливост, която те искат да видят в Европа", подчерта евродепутатът.

"Ако не се формира дългосрочна национална политика, има риск България окончателно да се закотви в периферията на Европа, без перспектива за бъдещето. Задължение на левите хора да очовечим предстоящите технологични трансформации. Именно социалната държава трябва да регулира новата дигитална революция", подчерта Станишев. И призна, че днес няма как хората в тази зала да не говорят с болка за състоянието на БСП.

"В най-бедната страна на ЕС имаме слаба и все по-ретроградна левица - 10% от 240 народни представители. Политическите димки на ръководството на БСП не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие", констатира Станишев.

Снимка: БТА

Остри критики към днешната БСП отправи и изпълнителният генерален секретар на ПЕС, Джакомо Филибек.

"Не мисля, че лявото може да губи повече време. След една година предстоят европейски избори и не мога да повярвам, че държава като България е обречена да има социалдемократическа партия с подкрепа под 10%", заяви Филибек. "Трябва да сте готови за следващата битка, защото сме в средата на най-историческия преход, който ще промени Европа за поколения напред. България, а и Европа, имат нужда от политическа сила в страната, която е прогресивна, социална и демократична", категоричен беше той.

Снимка: БТА

Зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Биляна Борзан открои предизвикателствата, пред които е изправен ЕС и опита на Хърватия.

"Европа е изправена пред сериозна криза и ежедневната борба за оцеляване е неприемлива за социалистите. Неравенствата стават все по-големи, докато някои се облагодетелства от кризата. Неморално е да се печели от кризата, докато други избират дали да си платят отоплението или храната", каза Борзан.

"Еврото трябва да е приоритет за България", апелира тя и коментира опита на Хърватия. "Когато Хърватия се присъедини към ЕС, беше на дъното на икономическите класации, а след влизането в Еврозоната се вижда сериозен скок нагоре. Данните показват, че цените след присъединяването към еврозоната се покачват с едва 0.3% докато заплатите нарастват с между 20% и 40%. Заради множеството кризи и спекулативните цени Хърватия не почувства всички ползи в максимална степен", каза социалистката.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Темата за войната в Украйна не остана встрани. Пръв за това заговори Станишев, като подчерта, че няма спор кой кого е нападнал и няма как ЕС да не подкрепи Украйна, но също така укори Съюза, че не търси традиционното за него мирно решение на конфликта.

Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков заяви, че 14 месеца след началото на войната, ние не сме по-близо до нейния край.

"Това означава, че или не сме се опитвали достатъчно, или сме се променили в тези опити. Това означава, че трябва да преосмислим подхода си", категоричен беше бившият дипломат.

На форум на левицата нямаше как да не се обсъдят и традиционните ангажименти на левите към хората на труда, социалните им права, развитието на стандарта на живот, преодоляването на неравенствата и зелената икономика, преходът към която не трябва да бъде плащан от бедните.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

"Индустриалната политика се завърна в Европа, това е възможност за реиндустрилизация на България", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. "Прогресивните сили и политики за мен означават да градим - образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето", отбеляза Пеканов. Той посочи, че развитите страни започват да фокусират всички свои действия върху т.нар. индустриална политика, така че да гарантират, че ще изградят новите заводи и производства с устойчиви работни места тук в Европа, при това добре платени. "България трябва да бъде ключов играч в този процес, да поискаме голяма част от тези завръщащи се производства да дойдат тук, отбеляза той. По думите му те не трябва да идват на база на социален дъмпинг", подчерта Пеканов. И сложи акцента върху инвестициите в образование. Вицепремиерът коментира също, че минималната работна заплата и колективните трудови договори са елементи на прогресивната икономическа политика, които помагат за конвергенцията, както и на пазара на труда.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

Евродепутатът Цветелина Пенкова отбеляза, че кризата с коронавируса, нарушените вериги на доставки и войната в Украйна са показали, че ЕС трябва да се фокусира върху автономност и да намали всякакъв вид зависимости. Тя акцентира върху новия законодателен акт за промишленост с нетни нулеви емисии, който цели опростяване на процедурите за чисти и зелени технологии и допълнителната финансова подкрепа, която ЕС ще предложи. За първи път стратегически е спомената ядрената енергетика, която е включена като неотменна част на зеления преход, отбеляза евродепутатът. Пенкова каза, че в момента променят начина на ценообразуване на електроенергията, която досега е била пряко обвързана с цената на природния газ, и насърчават по-дългосрочните договори. "Целта е да се намалят трайно цените за потребителите и индустрията, и да се преборим с инфлацията", посочи тя. Пенкова смята, че в Европа има много финансови ресурси, които не са инвестирани в хора и индустрията.

Министърът на земеделието Явор Гечев също коментира темата за инфлацията и цените. Той заяви, че 40% от доходите на българите отиват за храна. "Надценките отидоха в небесата, защото във време на криза пазарът е необуздан", каза министърът.

Снимка: БТА

Сред участниците във форума беше и президентът на КНСБ Пламен Димитров. "КНСБ предлага да минем през ребалансиране на преките и косвените данъци, което съотношение допълнително ражда неравенства", каза синдикалистът и наблегна, че изключително важна задача е намаляването на общата ставка на ДДС е изключително важна задача. Димитров посочи, че от 1 януари 2024 г. България и всички членове на ЕС трябва да приложат директива за 15% корпоративен данък.

"Сега в парламента се водят някакви преговори за правителство, първите две партии казват, че никакви данъци "няма да питат". Ще ги "пипат", не само защото не могат "да вържат" бюджета по друг начин, а защото им е задължение", напомни лидерът на КНСБ.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

Евродепутатът Иво Христов призна, че не споделя нормативния ентусиазъм към приемане на еврото. По думите му еврото е естественият хоризонт за развитие на България, но преценката за целесъобразност дали сега, е въпрос на сериозен анализ. Той уточни, че тревогите му са не толкова от отражението на еврото у нас, колкото от бъдещето на самата европейска валута.

Иво Христов предупреди и за рисковете, които носи със себе си изкуственият интелект. Според евродепутата това е тема, към която трябва да подходим със здравословен скептицизъм. Иво Христов не скри опасението си, че тази автономна форма на интелект може да ни застраши изобщо като биологичен вид. Евродепутатът от ПЕС се спря и на заплахата за загуба на работни места, вследствие на навлизането на изкуствения интелект.

Сред темите, обсъждани на форума, бяха още предизвикателствата пред левите на местните избори, демокрацията, свободата на медиите, човешките права и борбата с домашното насилие. Всяка лява политика трябва да визира неравенствата, заключи политологът проф. Антоний Тодоров.

Всяка лява политика трябва да визира неравенствата, заяви политологът. Той напомни и какво означава демокрация. "Демокрацията е режим на фундаментално равенство", което, по думите му, в момента е нарушено от капитала и пазара, защото те пораждат неравенства. И запита: "Ако демокрацията е режим на равенство, то защо се сблъскваме с неравенства". "Да си ляв, означава да имаш особена чувствителност към неравенството", отбеляза още политологът.

Темата за защитата от домашно насилие също беше във фокуса на форума за прогресивни леви решения. Председателката на Обединението на жените социалистки Дора Янкова напомни, че борбата за правата на жените е тяхна кауза от 15 години.

"За домашното насилие всички сме грешни", заключи тя. Бившата депутатка от БСП изтъкна и един куриоз - когато в 44-ото Народно събрание социалистите настояваха във всеки областен град да бъде разкрит по един център за настаняване на жертвите на насилници, предложението им отхвърлиха същите тези партии, които днес бързат със законови промени по темата за домашното насилие и го извеждат като свой приоритет. "Домашното насилие е власт и контрол на един човек над другите, доминиране, заяви Катя Кръстанова от фондация "Анимус", като посочи, че тук всеки може да бъде жертвата - мъж, жена, дете или родител.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Евродепутатът Елена Йончева акцентира върху свободата на медиите, която в момента се дискутира в ЕП, наред с нуждата тя да бъде гарантирана на още по-високо равнище. Йончева успокои също, че България не е длъжна да погази Конституцията заради приетата от Европарламента Истанбулска конвенция, която нашият КС отхвърли. Това не е директива, така че можем да приложим у нас само частта за защитата на жените от домашно насилие, обясни евродепутатката.

А на финала на форума евродепутатите, екипите и модераторите си направиха семейната снимка, традиционна за всички събития на ПЕС.