Бившият президент на ПЕС Сергей Станишев и евродепутатите от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент представиха на специална конференция лявата перспектива за управлението на страната. Под мотото "Форум за прогресивни леви решения" днес в София Ивент Център главната цел беше да се върне съдържанието в политическата дискусия.

Форума откриха Сергей Станишев и Петър Витанов, Джакомо Филибек - изпълнителен генерален секретар на ПЕС и Биляна Борзан - заместник-председател на Групата на С&Д в ЕП, Хърватия. В откриващия панел се включиха и Жак Папаро - директор на Фондация "Фридрих Еберт", и Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения.

Снимка: БТА

В навечерието на приемането на бюджета, в първия панел представиха позиции по социално-икономическите теми вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, евродепутатите Цветелина Пенкова и Иво Христов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и финансистът Константин Проданов и Калоян Паргов - председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Снимка: БТА

През октомври тази година предстоят местни избори, а кампанията за тях практически вече започна. Как да се върнат политическото съдържание и сблъсък на идеи за местни политики обсъдиха успешни леви кметове и общински съветници - Донка Михайлова, кмет на Троян, Владимир Георгиев, кмет на Самоков, Иван Таков - заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС, Нишан Джингозян - член на екипа на кмета на Лондон, Николай Гачев - общински съветник в Родопи, секретар в ОБ на МО в БСП, както и политолога Страхил Делийски и Катерина Клинкова - преподавател по български език и литература.

Защитата на човешките права, отстояването на демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона са изконни теми на левицата. В този смисъл те не са и никога не са били монопол на десницата. Левите решения по тях потърсиха проф. Антоний Тодоров, министърът на правосъдието Крум Зарков, евродепутатът Елена Йончева, политологът доц. д-р Татяна Буруджиева, Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус" и активистът Стойо Тетевенски.

Снимка: БТА

Форумът беше отворен за въпроси от публиката. Модератори бяха политологът доц. д-р Борис Попиванов, Иван Кръстев - секретар на Делегацията на българските социалисти в ЕП, доц. д-р Гинка Чавдарова - дългогодишен изпълнителен директор на НСОРБ и журналистът от БНР Диана Янкулова.