България има нужда от смислен, сериозен и съдържателен разговор за политика и то за прогресивна лява политика, а левицата в най-бедната страна от ЕС е все по-ретроградна и слаба, и изолирана от европейската социалдемокрация, БСП е на дъното по доверие. Тези изводи направи евродепутатът и доскоро президент на ПЕС Сергей Станишев при откриването на "Форум за прогресивни леви решения" в столицата.

"В последните дни чух много версии и интерпретации за този форум, организиран от Делегацията на българските социалисти в ЕП. Това означава, че има очаквания. Остава да ги оправдаем", заяви Станишев. 

Той обясни какво цели инициативата и защо сега се организира форумът за лявото.

"Защо правим този форум? Искаме да покажем, че в България има нужда от прогресивни леви политики и има интелектуален капацитет за формиране и отстояване на такива. Защо сега? Защото БСП е на дъното и сме длъжни да потърсим точка за опора, платформа на оттласкване от това унизително състояние, което е и вредно за България, и за европейската социалдемокрация", заяви той. "В навечерието на приемането на бюджета и кампанията за местните избори, ние искаме да върнем съдържанието в политическия разговор. Какво целим? След поредната тежка загуба, когато хората вляво са обезверени и отчаяни, ние като евродепутати на левицата да събудим енергия и да вдъхнем кураж на лява, прогресивна България", обобщи Станишев.

"Да започнем от нуждата от сериозен и съдържателен разговор за политики. Сигурно веднага ще ми опонират: "Как така? Та всеки ден политици и анализатори само за това говорят?" На пръв поглед е така. Но всъщност твърде често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират удобни теми за мобилизация на твърдия електорат, които твърде често са димна завеса за безсилието да се търсят и намират реални решения за проблемите. Има много примери: от плашилото "Еврозона" - как приемането на еврото ще ни лиши от национален суверенитет и ще срине икономиката (при реалността, че нямаме монетарна политика заради Валутния борд и левът е вързан с твърд курс към еврото, до периодичната истерия на тема "джендър идеология" и трети пол.

"Това са все удобни теми за захранване и раздухване на страхове и прикриване на собствената немощ, политическа и често интелектуална. Докато нас, обществото, ни занимават с такива теми, светът е в безпрецедентна трансформация - политическа, енергийна, климатична, дигитална и в непрестанното очакване на масовото нахлуване на изкуствения интелект в живота ни", добави той.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Станишев предупреди, че ако не започне незабавно задълбочен разговор по всички тези гигантски трансформации и предизвикателства и не се формира дългосрочна национална политика, България окончателно ще се закотви в периферията на Европа, без перспектива за бъдещето. Какво ще е то, зависи от това коя политическа перспектива ще надделее, каза той. Докато ние се бавим, "влаковете тръгват от гарата на днешния ден към бъдещето с висока скорост", направи сравнение с реалността Станишев.

"Дали дигитализацията ще е чисто пазарна - за сметка на правата на работниците, или големият капитал ще бъде принуден да спазва елементарни правила за плащане на данъци и осигуровки на работещите. Ще защитим ли малките и средни производители от натиска на мултинационалните корпорации? Дали България ще извоюва ли достойно място в новите транспортни и енергийни коридори,или ще изпаднем?", изреди предизвикателствата пред страната Сергей Станишев. "Зеленият преход е неизбежен, ако искаме бъдеще и нормална жизнена среда за децата ни. Но без социални буфери, без производство на достатъчна и достъпна енергия, той ще се провали, защото ще убие конкурентоспособността на икономиките ни и няма да е поносим за хората", продължи евродепутатът. 

"Това са различни сценарии за бъдещето", посочи той.

Станишев не подмина и темата за изкуствения интелект с ползите и рисковете. "Ще бъде ли вкарано използването на изкуствения интелект в икономически регулации и морални правила?", акцентира той.

"Всички тези и много други съдбовни теми ни водят към необходимостта от прогресивни леви политики. Пазарният фундаментализъм заплашва да отприщи всички беди и демони, които тези трансформации носят потенциално в себе си", заяви евродепутатът. И добави, че именно на левите хора е задължението "да хуманизираме, да очовечим и подчиним на обществения интерес, на мнозинството граждани тези технологични трансформации". "Точно както преди повече от 100 години социалдемокрацията вкара тогавашния индустриален капитализъм в желязната клетка на регулациите, така социалната държава днес трябва да регулира новата индустриална революция", убеден е Станишев.

Снимка: БТА

На фона на реалностите и предизвикателствата в днешния ден той обрисува къде е БСП, в какво състояние е партията, с какво се занимава и как изглежда.

"Политическите димки на ръководството на БСП не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие", предупреди бившият лидер на партията.

"Днес не можем без болка да говорим за състоянието на БСП. В най-бедната страна на ЕС имаме слаба и все по-ретроградна левица - 10% от 240 народни представители - това е рездултатът на политическата линия, която се води през последните години", констатира Станишев.

"Приказките за вътрешни и външни врагове, за конспирации, са заблуждаващи маневри, политически димки, които не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие. Техническите хватки като хартиената бюлетина, например, не могат да компенсират липсата на убедителни политики", заяви още той.

Станишев напомни, че лявото по дефиниция не може да е консервативно, а цялата ни история е битка за промяна на обществото към прогресивно развитие в интерес на мнозинството. "Ако нашите предци бяха "консервативни социалисти", нямаше да се преборят за осемчасов работен ден, платени отпуски, пенсии и достойни условия на труд. А жените и до днес нямаше да имат право на глас, да не говорим за това да станат предприемачи, премиери, нито дори и партийни лидери", отхвърли Станишев абсурдната идея за ляв консерватизъм.

"Партията, която вкара България в ЕС, се отдалечи от европейската социалдемокрация и с единия крак е лява, а с другия - при Орбан", каза за днешното състояние на БСП евродепутатът.

"През последните години сме свидетели на целенасочена деинтелектуализация на БСП, която винаги е била най-мислещата и спореща партия. Постепенно, но неумолимо лявата политика се сведе до увеличаване на пенсиите, минималната заплата и майчинските. Да, те са важни, но далеч не са достатъчни. И ГЕРБ, и ПП го правеха в управлението, но това не ги прави леви, те са десни, центристи", отправи критики Станишев. Той отбеляза, че БСП е хвърлена в състезание по консервативен традиционализъм с крайно десните на техен терен, а резултатът е налице.

"Не можем да се примирим, че партията, която вкарва България в ЕС, която имаше безспорен авторитет в европейското социалистическо семейство, се самоизолира и отдалечи от европейската социалдемокрация, и с единия крак е тук, а с другия при Орбан", заяви бившият председател на БСП. "Такъв шпагат политически е небивал", заключи Станишев.

"Искам да подчертая още една характеристика на лявото - социалните ни ангажименти никога нямаше да се реализират без борбата за политическите и гражданските права, за повече демокрация, защото именно демокрацията е главна бариера срещу безвластието на парите и елита. Днес този терен като че ли доброволно е оставен на "градската десница", отбеляза Станишев.

"Убеден съм, че левите политики мога да се правят и отстояват навсякъде - от граждански активизъм, чрез общинското управление, до националното и европейското ниво, за което участниците във форума ще разкажат", заяви още Станишев. Той благодари на Биляна Боржан, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП, както и на Джакомо Филибек, изпълнителен генерален секретар на ПЕС. По думите му присъствието им на форума е демонстрация на загриженост и ангажираност да има силна европейска левица и в България.

Снимка: БТА

"Искам да подчертая още една характеристика на лявото - социалните ни ангажименти и права са неразривно свързани с борбата за демокрация, за политическите и гражданските права, за повече демокрация, защото именно демокрацията е главна бариера срещу безвластието на парите и елита. Днес този терен като че ли доброволно е оставен на "градската десница", констатира Сергей Станишев.

Той изрази убеденост, че левите политики мога да се правят и отстояват навсякъде - от граждански активизъм, чрез общинското управление, до националното и европейското ниво. Днес мнозинството от кметовете на левицата са оставени, като че ли, сами да се борят с политическите опоненти, отбеляза още Станишев.

Снимка: БТА

"Важно е да сме убедени, че в днешния динамичен, сложен, фрагментиран свят именно социалистите разполагаме с най-добър морален компас и система от ценности за решаване на проблемите. Уважение към всеки човек, създаване на нови възможности, работа в интерес на мнозинството от хората, солидарност в обществото, борбата с бедността", очерта посоките и задачите на лявото Станишев.

Снимка: БТА

"Не бива да забравяме още една черта, която през последните десетилетия е била характерна за БСП. Не сектантска политика, а диалог в търсене на национален консенсус по национални приоритети със силата на аргументите", призова евродепутатът при откриването на Форума за прогресивни леви решения. "Бъдещето се кове днес", каза още Станишев.

Станишев не подмина и темата за войната в Украйна, като апелира ЕС по-решително да потърси мира.

"Пред очите ни се разгръща ужасна трагедия между два народа. Тази кървава трагедия трябва да бъде спряна", каза Станишев. Не може ЕС да не покаже действия и мерки за солидарност с Украйна и това е разбираемо, но най-характерната черта на ЕС е намирането на реални решения за търсене на траен мир - това е лявото и завещанието на Вили Бранд", напомни още бившият президент на ПЕС.

На форума за бъдещето на лявото присъстват евродепутатите от БСП, социалисти - министри от служебния кабинет, Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Тук е и вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, бившият ни посланик в Черна гора Меглена Плугчиева, кметове на левицата, лидерът на АБВ Румен Петков, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Ангел Найденов, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Калоян Паргов, много редови и бивши социалисти, представители на синдикатите, политолози и анализатори. Присъстваха и бивши соцдепутати и членове на ръководството на партията, които отдавна се дръпнаха от прожекторите на политическата сцена, като Атанас Мерджанов, Желю Бойчев, Емилия Масларова, Димитър Дъбов.

Снимка: БТА